Doliu în sportul românesc. Multipla campioană Argentina Menis a murit

Fosta mare atletă s-a stins din viață în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 03:30, la Spitalul Universitar de Urgență Elias din București, acolo unde era internată încă de marți, 28 februarie.

03 mart. 2023, 12:33
Doliu în sportul românesc. Multipla campioană Argentina Menis a murit

Vineri, 3 martie, România a pierdut o fostă mare sportivă. Argentina Menis, medaliată la Jocurile Olimpice din 1972, multiplă campioană națională la aruncarea discului, a trecut în neființă la începutul lunii lui Mărțișor la vârsta de 74 de ani.

Atac mafiot asupra magazinului familiei lui Messi. Mesaj de ameninţare pentru cel mai bun jucător al lumii: „Te aşteptăm!”
Cea care s-a născut în Cernele, județul Dolj, a fost medaliată cu argint la Jocurile Olimpice din 1972, disputate la Munchen. Disciplina care i-a adus recunoștință pe plan european și mondial a fost aruncarea discului. A reprezentat, de altfel, o urmașă demnă a Liei Manoliu, alături de care a concurat la competiția din ’72.

A obținut, de asemenea, medalia de argint și la Campionatul European din 1974, organizat la Roma, în capitala Italiei. Mai mult, pe 23 septembrie 1972 a stabilit recordul mondial pentru aruncarea discului. Acest rezultat a stat în picioare pentru următoarele opt luni.

Sportiva realiza performanța la Constanța, la chiar 13 zile după încheierea concursului olimpic, distanța aruncării fiind de 67.32 metri. Pe 25 mai 1973, însă, Faina Melnik, cea care i-a „furat” aurul olimpic la Munchen, i-a depășit această performanță, aruncând 69.48 de metri.

Doliu uriaş în lumea sportului. Familia a facut anunţul trist: A suferit un infarct miocardic acut
După ediția din 1972, a mai participat și la competiția organizată la Montreal, în 1976. Avea, astfel, la activ, două turnee consecutive ale Jocurilor Olimpice. Din nefericire, Argentina Menis nu a putut să obțină în Canada un rezultat cel puțin la fel de bun precum în Germania Federală.

Clubul la care a fost legitimată, încă din 1967, a fost CS Dinamo București. Ulterior, după retragerea din activitatea sportivă, aceasta a lucrat tot în „Ștefan cel Mare”, în cadrul secției tehnice.

Campioană națională de nouă ori la aruncarea discului, dar primii pași i-a făcut în… atletism
Începuturile Argentinei Menis în sport sunt strâns legate de practicarea atletismului, sub îndrumarea antrenorului Mihai Nistor.

Totuși, în cadrul Liceului cu Program Sportiv din Craiova, viitoarea campioană s-a specializat, antrenată de profesorul Ion Rinderiu, la aruncarea discului. La vârstă de 19 ani, a făcut trecerea în Capitală, la alb-roșii.

În total, palmaresul acesteia mai conține, pe plan intern, nouă titluri naționale la seniori. A fost numită, după retragere, Maestru Emerit al Sportului.

Mai mult, în 2000, la răscruce de milenii, i-au fost conferite distincțiile Medalia Națională „Serviciul Credincios” clasa I și „Ordinul Militar” clasa I.

2 medalii de argint a cucerit la Universiadele din 1973 (Moscova) și 1975 (Roma), pe lângă distincțiile deja primite la Jocurile Olimpice, Campionatul European și pe plan intern.

Cine a fost Argentina Menis
Argentina Menis s-a născut pe 19 iulie 1948, la Cernele, în județul Dolj. Cea mai importantă performanță din cariera ei este medala de argint cucerit la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, în proba de aruncarea discului.

Menis are în palmares și un titlu de vicecampioană europeană, pe care l-a cucerit în 1974, la Roma. Mai mult, pe 23 septembrie 1972, ea a stabilit recordul mondial pentru aruncarea discului, o performanță care a rezistat timp de opt luni.