Doliu la nivel înalt! Casa Albă îmbracă straie negre. Fosta primă doamnă a Statelor Unite s-a stins din viață

Casa Albă din Statele Unite ale Americii intră în doliu. Fosta primă-doamnă s-a stins din viață la 96 de ani.

19 nov. 2023, 23:43
Doliu la nivel înalt! Casa Albă îmbracă straie negre. Fosta primă doamnă a  Statelor Unite s-a stins din viață

Rosalynn Carter, fosta primă doamnă a Statelor Unite, recunoscută de președintele Jimmy Carter drept „o prelungire a mea” pentru rolul său semnificativ în administrație, a încetat din viață duminică la vârsta de 96 de ani, conform anunțului făcut de Centrul Carter.

Citește și: Ciobănescul german al soţilor Biden a părăsit Casa Albă. Commander a mușcat mai mulți agenți ai Secret Service

Rosalynn Carter a părăsit această lume în liniște, având familia alături, conform unui comunicat citat de Reuters. În luna mai a anului 2023, familia Carter dezvăluise că aceasta suferea de demență, dar trăia în continuare fericită în locuința lor din Plains, Georgia.

Jimmy și Rosalynn Carter au format cel mai longeviv cuplu prezidențial, având o căsătorie încheiată în 1946, când el avea 21 de ani, iar ea 18. După încheierea mandatului său prezidențial în 1981, Jimmy Carter a experimentat o perioadă post-Casa Albă mai îndelungată decât oricare alt președinte anterior, iar contribuția esențială a soției sale a inclus implicarea în Centrul Carter, o organizație non-profit, și în organizația caritabilă Habitat for Humanity.

„Cel mai bun lucru pe care l-am făcut vreodată a fost să mă căsătoresc cu Rosalynn”, a mărturisit Carter într-un interviu acordat canalului de televiziune C-SPAN în 2015. „Acesta este apogeul vieții mele.” De la sosirea lor la Washington în 1977, Rosalynn Carter, percepută anterior ca fiind modestă și liniștită, s-a transformat într-un orator elocvent, militant și activist.

Angajamentul ei constant, care a depășit perioada petrecută în Casa Albă, a fost în sprijinul persoanelor afectate de probleme de sănătate mintală, nu doar din considerații personale, ci și din convingerea fermă că este necesară susținerea în această direcție.

Înainte ca Jimmy Carter să devină președinte în 1976, Roslynn era relativ necunoscută în afara statului Georgia, unde soțul său fusese guvernator, devenind cunoscut prin trecutul său de cultivator de arahide. Ca democrați, au condus Georgia timp de patru ani, iar înfrângerea din 1980 în fața lui Ronald Reagan nu a diminuat contribuția lor semnificativă. La Washington, cuplul Carter a constituit o echipă, cu președintele numind-o „o prelungire a mea” și „cel mai apropiat consilier al meu”, având-o frecvent alături în ședințele de cabinet și discuțiile strategice, conform unui interviu acordat în 1978. Carter a dezvăluit că împărtășea aproape totul cu soția sa, cu excepția informațiilor strict secrete.

Citește și: Marcel Ciolacu pregăteşte o vizită decisivă în SUA înaintea alegerilor prezidenţiale. Ar putea fi primit de Joe Biden la Casa Albă