DOLIU LA TEATRUL NAŢIONAL. Actorul Matei Alexandru a murit

Publicat: Vineri, 04 Iulie 2014 18:44 // Actualizat: Vineri, 04 Iulie 2014 18:44 // Sursa: romaniatv.net

Actorul Matei Alexandru a murit marţi, la vârsta de 86 de ani, informează site-ul Teatrului Naţional Bucureşti. Matei Alexandru "a dăruit scenei peste şaizeci de ani din viaţa lui, interpretând, în acelaşi timp, şi roluri în film, radio şi televiziune îndrăgite şi astăzi de marele public. A semnat şi regia unor spectacole de teatru TV, completându-şi astfel palmaresul', se arată pe site-ul teatrului.

Actorul Matei Alexandru a interpretat o serie de roluri remarcabile printre care Hasek sau Moliere, în Eugene O'Neill sau Durrenmatt, Goldoni sau Caragiale, Cehov sau Mihail Sebastian.

'Comedia şi drama i-au fost pe măsură în regia unor nume mari ca Sică Alexandrescu, Alexandru Finţi, Mihai Berechet, Horea Popescu, Ion Cojar, Dinu Cernescu, Radu Penciulescu', informează site-ul.

Actor al Teatrului Naţional din Bucureşti, Matei Alexandru s-a născut la 25 decembrie 1927, la Goioasa, judeţul Bacău. Între 1948 - 1951 a studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. În 1950, pe când era student în anul trei, a fost angajat la Teatrul National din Bucureşti, unde lucrează şi în prezent şi al cărui societar de onoare este din 2002.

Matei Alexandru a jucat de-a lungul anilor în piese de teatru precum: ''Omul cu mârţoaga'' de G. Ciprian, ''Duşmanii'' de M. Gorkio, ''Vizita bătrânei doamne'' de Fr.Durrenmatt, ''Titanic Vals'' de Tudor Muşatescu, ''Oameni şi şoareci'' de John Steinbeck, ''Să nu-ţi faci prăvălie cu scară'' de Eugen Barbu, ''Judecătorul din Zalomeea'' de Calderon de la Barca, 'Trei surori' de A.P. Cehov. La Teatrul Naţional de la Craiova, a jucat în 'Fântâna Turmelor' (1959) de Lope de Vega şi 'Soldatul Svejk' (1959) de Jaroslav Hasek.

Matei Alexandru a regizat şi spectacole de teatru în televiziune, printre care ''Gaiţele de Al. Kiriţescu, 'Jocul de-a vacanţa' de Mihail Sebastian (spectacol muzical), 'Funcţionarul de la domenii' de Locusteanu, 'Boeing-Boeing' de Marc Camoletti, 'Fata fără zestre' de Ostrovski.

De asemenea, actorul a jucat într-o serie de filme, printre care ''Un surâs în plină vară'', regizat de Geo Saizescu, ''Cartierul Veseliei'', în regia lui Manole Marcus, ''Neamul Şoimăreştilor'', regizat de Mircea Drăgan, ''Răscoala'', regizat de M. Drăgan şi ''Serbările galante'', în regia lui Rene Clair.

De-a lungul anilor a primit o serie de premii, primul premiu în teatru a fost o menţiune, în 1956, pentru rolul Adam din piesa 'Preludiu', prezentată în cadrul decadei dramaturgiei originale. Un an mai târziu a primit Premiul I pentru Interpretare la Concursul Tinerilor artişti din teatrele dramatice. În 1967 i-a fost înmânat Ordinul Meritul Cultural'' clasa IV-a, pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice. I-a revenit Premiul de creaţie pe 1978 pentru rolul sufleurul Smarandache din ''Căruţa cu paiaţe'' de M. Ştefănescu.

În 2004, Matei Alexandru a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer.

A jucat pe scena Naţionalului bucureştean, în stagiunea 2009-2010, în piesele 'Idolul şi Ion Anapoda' de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar (2005), 'Neînţelegerea' de Albert Camus, regia Felix Alexa (2006) şi 'Sâmbătă, duminică, luni' de Eduardo De Filippo, regia Dinu Cernescu (2007). În stagiunea 2012-2013, a jucat în 'Sâmbătă, duminică, luni' şi 'Idolul şi Ion Anapoda'.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
actorul Matei Alexandru Matei Alexandru
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
04 iul 22:31
...1927, la Goioasa, judetul Bacau. Între 1948 – 1951 a studiat la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. rtv google_ad_client = "pub-3163364706556222"; google_ad_width = 300;...
04 iul 20:54
Răspunde | Votează email 0 email
Http://SmartUrl.it/RoTanki

Primul MultiPlayer 3D-Acţiune pe Flash. Participă la luptele furioase - distruge tancurile inamice, ajută echipa ta, avansează în grad cu Tancul tau, poţi face cariera ta militară! O gamă largă de muniţii, multe moduri de joc şi jucători reali.

Http://SmartUrl.it/RoTanki

(Pentru a accesa Link-ul incearca urmatorii pasi: Selecteaza link-ul, Click dreapta, Deschide Legatura ori Accesati sau Copiaza link-ul, da paste sus la bara de navigare si Enter) Joc cu Tankuri Gratuit AICI:

Http://SmartUrl.it/RoTanki
04 iul 19:20
...marţi, la vârsta de 86 de ani, informează site-ul Teatrului Naţional Bucureşti. Citește mai departe… …read more ...
1
EUR
4.8026
RON
24 Feb
noapte 5 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H