Doliu uriaş pentru teatrul şi filmul românesc. Florin Piersic: „Mi-e greu că te-am pierdut”

Un actor cu o valoare uriașă pentru România s-a stins din viață, în noaptea de duminică spre luni. Actorul Constantin Codrescu a murit în noaptea de duminică spre luni, la vârsta de 91 de ani.

14 nov. 2022, 16:39
Doliu uriaş pentru teatrul şi filmul românesc. Florin Piersic: „Mi-e greu că te-am pierdut”

Florin Piersic a reacţionat cu un mesaj emoţionant după moartea marelui actor Constantin Codrescu,  Anunțul a fost făcut de fiica acestuia, pe pagina personală de Facebook.

„Acum, târziu in noapte, sau prea devreme în acest inceput trist de zi, am aflat cu mare mâhnire de plecarea ta, dragul meu artist de excepție, Puiu Codrescu. M-am bucurat de prietenia noastră până în ultima zi a vieții tale și mi-e greu să cred că te-am pierdut…”, a transmis Florin Piersic. „A murit actorul, a murit tata… Dumnezeu să îl ţină în dreapta Sa!!”, a scris şi fiica marelui actor pe Facebook.

Tragedie în lumea artistică din România. A murit un mare actor şi regizor: „Dumnezeu sa îl ţină în dreapta Sa!”

Ministerul Culturii transmite condoleanţe, după moartea actorului Constantin Codrescu: „Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Ministerul Culturii a transmis un mesaj de condoleanţe, pe pagina de Facebook oficială a instituţiei, la moartea actorului Constantin Codrescu. „S-a stins una dintre vocile puternice și extrem de calde ale scenei românești: Constantin Codrescu. Actor, regizor, scenograf și profesor, s-a remarcat din tinerețe datorită talentului său și ne-a făcut să-l îndrăgim cu fiecare apariție, indiferent că era pe scenă, peliculă, radio sau în sala de curs. Actor de mare profunzime, a avut o carieră prolifică în teatru şi film, creând roluri remarcabile pe scenele Teatrului Naţional Bucureşti, Teatrului Nottara și a Teatrului Mic. În film a debutat cu rolul din „Nepoţii gornistului” (1953), iar „Mihai Viteazul”, „Haiducii lui Şapte cai”, „Zestrea domniţei Ralu”, „Bietul Ioanide”, seria „Pistruiatul” sau „Trenul vieţii” sunt doar câteva dintre cele care ne rămân moștenire și mărturii ale interpretării sale inconfundabile. Iubit și apreciat de publicul românesc, a fost distins cu mai multe premii, în primăvară, ministrul Culturii, Lucian N. Romascanu, oferindu-i personal Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler acordat de Președintele României la propunerea Ministerului Culturii.

Am mai spus, o repet cu cea mai mare sinceritate: cea mai frumoasă parte a poziției vremelnice pe care o ocup este reprezentată de întâlnirile minunate pe care mi le oferă. Astăzi, 30.03.2022, am avut imensa bucurie de a mă afla alături de unul din prea puținii rămași uriași actori ai României. Constantin Codrescu, la 90 de ani și un pic de viață, la peste 70 de ani de carieră, ne-a primit cu mare căldură, în nemeritat de modesta lui locuință. Motivul întâlnirii, unul de mare emoție, acela de a-i transmite Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler acordat de Președintele României la propunerea Ministerului Culturii… Dumnezeu să îl odihnească în pace!”,  a postat Ministerul Culturii într-o postare pe Facebook.

Cine a fost Constantin Codrescu
Constantin Codrescu s-a născut pe data de 5 septembrie 1931 în Huși, județul Vaslui. El a finalizat studiile Institutului de Teatru din București în anul 1951. Încă de pe atunci s-a știut că bărbatul va fi unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale. A fost scenarist, actor, regizor, scenograf, dar și profesor. În perioada 1976-1989 i-a învățat actorie pe studenții Institutului de Teatru din Târgu Mureș, iar după anul 1989 a fost profesor la Universitatea Ecologică București și Universitatea Spiru Haret. De asemenea, el a lucrat și la IATC București.

Dintre rolurile memorabile ale acestuia sunt cele din filmul La moara cu noroc și cel al lui Hamlet, din Shakespeare, jucată în versiunea radiofonică la Radio România.

Drama actorului Constantin Codrescu. Mama i-a otrăvit soţia: „O socotea unica vinovată a îndepărtării mele de familie”

A fost premiat cu Ordinul național „Steaua României”
Pentru activitatea sa, Constantin Codrescu a obținut mai multe premii importante. În anul 1967, acesta a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, „pentru merite deosebite în domeniul artei”. De asemenea, pentru întreaga sa activitate, a primit Premiul UNITER.

Florin Piersic, mesaj emoţionant după moartea lui Codrescu

Anul acesta, Constantin Codrescu a fost premiat cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Cavaler, acordat de președintele Klaus Iohannis, la propunerea Ministerului Culturii.
Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.