Tragedie în lumea artistică din România. A murit un mare actor şi regizor: „Dumnezeu sa îl ţină în dreapta Sa!”

Actorul şi regizorul Constantin Codrescu a murit, duminică, la vârsta de 91 de ani. Anunțul a fost făcut inițial de fiica sa, Lăkrămioara Codrescu, pe pagina de Facebook a artistului, pe care o administra: "A murit actorul, a murit tata... Dumnezeu sp îl ţină în dreapta Sa!".

14 nov. 2022, 08:45
Tragedie în lumea artistică din România. A murit un mare actor şi regizor: „Dumnezeu sa îl ţină în dreapta Sa!”

Tragedie în lumea artistică din România. „Acum, tarziu in noapte, sau prea devreme in acest inceput trist de zi, am aflat cu mare mahnire de plecarea ta, dragul meu artist de exceptie, Puiu Codrescu. M-am bucurat de prietenia noastra pana in ultima zi a vietii tale si mi-e greu sa cred ca te-am pierdut…”, a scris Florin Piersic pe Facebook. „S-a înălțat la cer Constantin Codrescu. Un actor uriaș, cu care am avut onoarea și bucuria să lucrez și să colaborez în această vară la filmul  „Enescu, geniul și prințesa”. Dumnezeu să îl odihnească! Condoleanțe familiei!”, a scris şi Toma Enache pe Facebook.

Citeşte şi: A murit profesorul Michael Shafir, unul dintre cei mai mari specialiști în antisemitism și Holocaust din Europa

Constantin Codrescu s-a născut pe 5 septembrie 1931, la Huși. În 1951 a absolvit Institutul de teatru din București. A jucat în numeroase producții cinematografice: „De-aș fi… Harap Alb”, „Mihai Viteazul”, „Haiducii lui Șaptecai”, „Zestrea domniței Ralu”, „Săptămîna nebunilor”, „Roșcovanul”, „Pentru patrie”, „Capcana mercenarilor”, „Trandafirul galben”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze”, „Pădurea de fagi”, „Totul se plătește”, „Sezonul pescărușilor”, „La răscrucea marilor furtuni”, „Speranța”, „Bietul Ioanide”, „Lumini și umbre”, „Vlad Țepeș” etc.

Citeşte şi: Doliu în Biserica Ortodoxă. A murit Arhiepiscopul Hrisostom al II-lea

Între 1976 şi 1989 a fost profesor la Institutul de Teatru din Târgu-Mureş, oraş al cărui cetăţean de onoare este, unde a particpat la înfiinţarea secţiei române, apoi director al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila şi al Teatrului din Sfântu Gheorghe, unde de asemenea a fost un pionier al teatrului românesc. A avut o importantă activitate teatrală şi multiple apariţii la televizune, fiind şi colaborator permanent al redacţiei Teatru la Radio, timp de 45 de ani. Din 1996 a fost profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universităţii Ecologice, iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universităţii Spiru Haret.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. A primit totodată Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 2022 a fost distins cu Ordinul național „Steaua României”, în grad de Cavaler, acordat de Președintele României la propunerea Ministerului Culturii.