Domeniul din România unde se câştigă mii de euro pe lună. Se fac angajări pe bandă rulantă

Este un lucru cunsocut faptul că salariile din domeniul IT sunt printre cele mai mari în lista salariilor din România. O academie din România a efectuat un studiu prin care a comparat un salariu al unui programator IT din România și cel al unei persoane care ocupă același post, într-o altă țară.

20 aug. 2022, 21:07
Domeniul din România unde se câştigă mii de euro pe lună. Se fac angajări pe bandă rulantă

Domeniul IT este o contantă în topul angajărilor din România. În anul 2022, ca și în ceilalți ani, lista salariilor de pe continent este dominată de sectorul IT care cunoaște o permanentă dezvoltare și implicit, cele mai mari salarii de pe piața muncii. În continuare, piața vestică oferă cele mai mari salarii din acest domeniu, în comparație cu estul Europei.

Academia Codecool a efectuat un studiu din care reiese topul salariilor din secotrul IT în anul în curs, la nivelul Europei. Potrivit studiului, veniturile programatorilor de la noi din țară sunt mai mari cu 25% în comparație cu ale celor din Europa de Est.

Guvernul crește salariile bugetarilor. Vor fi majorări cu până la 50%, banii intră pe card în septembrie
Studiul a mai analizat și salariile din punctul de vedere al experienției, junior, middle și senior din 29 de țări din Europa, raportându-le la indicele de nivel de trai pentru acest an din fiecare stat analizat. La nivelul continentului, salariile IT-iștilor din România se află sub nivelul țărilor mai dezvoltate, însă având în vedere prețurile mai mici, salariile primite de către aceștia dau o putere de cumpărare mai mare.

Așadar, din studiu reiese faptul că un programator junior din România câștigă un salariu anual net de aproximativ 11.300 de euro, lucru care plasează România pe locul 25 în topul salariilor. Și în acest an, ca în anii precedenți, depășim țări precum Polonia, Ungaria, Bulgaria și Lituania.

Programatorii din Marea Britanie primesc cea mai buna remuneratie raportata la costul traiului

Elveția acordă cele mai bune salarii din industrie. Cu toate acestea, diferențele dintre salariile țărilor dezvoltate și cele ale Europei Centrale și de Est sunt considerabile, însă la care se adaugă nivelul de trai, astfel că țările cu un indice mai mic oferă o putere de cumpărare mai mare.

Salariile profesorilor se majorează în septembrie. Cât vor primi în plus pe card în noul an şcolar DOCUMENT
Salariile cele mai mari din industria IT la nivelul continentului sunt înregistrate în Elveția, Marea Britanie și Belgia. În ceea ce privește Elveția, salariul unui programator junior începe de la 62.000 de euro anual, în timp ce un programator cu experiență ajunge la un salariu anual de 119.000 de euro, iar un programator senior primește o remunerație de 195.000 de euro pe an.

Cu toate că salariile din Elveția sunt cele mai mari, costul traiului de aici duce această țară pe a treia poziție în clasament, în timp ce Marea Britanie urcă pe prima poziție, iar pe locul secund se află Belgia. În utimii ani, în România, industria IT a cunoscut cea mai mare creștere a numărului de angajați, fiind vorba de 11 puncte procentuale.

Potrivit raportului celor de la Anis cu privire la impactul industriei IT la economia țării, aproximativ 135.000 de români lucrează în această industrie. Din același raport reiese faptul că 10 angajați ai acestei industrii susțin alte 10,5 locuri de muncă din economia națională, având în vedere impactul atât direct, cât și cel indirect.

Salarii de peste 5000 de lei plus bonusuri. Care sunt cele mai atractive joburi
De asemenea, fiecare zece euro de valoare adăugată burtă creată direct de către această industrie reprezintă o contribuție de alți cinci euro la economia țării. În ciuda acestui lucru, în continuare sunt pierdute sume semnificative din cauza faptului că în prezent există un deficit de aproximativ 15.000 de specialiști în domeniu.