Domiciliul fostului premier al Republicii Moldova, Pavel Filip, percheziţionat de procurori într-un caz privind clădirea Consulatului Republicii Moldova de la Odesa

Oamenii legii din Republica Moldova au decis, vineri dimineața, cu percheziții la domiciul fostului premier al Republicii Moldova, Pavel Filip, un apropiat colaborator al oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, care a condus Executivul de la Chișinău din 2016 până în 2019.

06 mai 2022, 18:07
Domiciliul fostului premier al Republicii Moldova, Pavel Filip, percheziţionat de procurori într-un caz privind clădirea Consulatului Republicii Moldova de la Odesa

Conform Deschide.MD, fostul premier este vizat în dosarul privind terenul pe care este amplasat Consulatul Republicii Moldova în oraşul Odesa, în dosar fiind implicat şi fostul deputat Vladimir Andronachi.

„Este vorba de o cauză penală din gestiunea procurorilor PCCOCS pornită pe fapta de tentativă de deposedare a Republicii Moldova de clădirea consulatului țării de la Odesa. Percheziţiile se desfăşoară la un ex-prim-ministru al Republicii Moldova, precum şi la mai mulţi membri activi ai grupului criminal organizat, condus de ex-deputatul PD, Vladimir Andronachi, implicaţi în această schemă. Cu detalii revenim după terminarea acţiunilor de urmărire penală”, a precizat pentru Deschide.MD procurorul responsabil de comunicare cu mass-media din cadrul PG, Mariana Cherpec, potrivit News.ro.

La data de 8 decembrie 2020, Procuratura Generală anunţa că „a iniţiat o cauză penală pentru abuz de serviciu, manifestat prin tentativa de deposedare a Republicii Moldova de sediul Consulatului, amplasat în Ucraina, Odessa, str. Posmitnogo.

Citeşte şi: Mihail Saakaşvili, fostul preşedinte al Georgiei, aflat în închisoare, riscă să moară după două greve ale foamei

Controversata afacere a pornit de la o decizie a Guvernului Pavel Filip din 27 februarie 2019 care prevedea trecerea din domeniul public în domeniul privat al proprietății de stat, a bunului imobil proprietate a Republicii Moldova, respectiv clădirea Consulatului de la Odesa, aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Inițial, pentru clădire și teren a fost stabilit un preț cu mult sub cel de piață. În cele din urmă, construcția a fost evaluată la 468.800 de dolari, iar terenul – la 1.465.600 de dolari.

La 31 ianuarie 2020, beneficiara contractului de schimb, Irina Rolemskaia, a acționat în judecată MAEIE și Agenția Proprietății Publice (APP) de la Chișinău cu solicitarea de a obliga cele două instituții să pună în aplicare prevederile hotărârii Guvernului Filip.

Citeşte şi: Jill Biden a ajuns în România. Prima Doamnă a Statelor Unite se va întâlni cu Carmen Iohannis, cu reprezentanţi ai Guvernului României şi cu voluntari ce lucrează cu refugiaţii ucraineni