Domul din Köln, unul dintre cele mai faimoase monumente din Germania, zgâlţâit de metrou

Domul din Köln, unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice ale Germaniei, este în pericol. Clădirea este zgâlţâită zilnic de metroul care circulă chiar pe sub aceasta.

RomaniaTV.net
11 ian. 2013, 08:14
Domul din Köln, unul dintre cele mai faimoase monumente din Germania, zgâlţâit de metrou

Măsurătorile au indicat că trenurile din subteran provoacă vibraţii periculoase pentru Catedrala care a fost construită în decursul a şase secole, între anii 1248 şi 1880.

„Nu putem accepta ca, pe termen lung, aceste vibraţii să aibă loc mereu”, a declarat Michael Hauck, specialist în construcţii.

Seismologii susţin că au identificat problema.

„În acest moment, eu văd o problemă cu erodarea produsă de zgomot, nu o ameninţare directă la siguranţa clădirii”, a precizat seismologul Klaus-Guenter Hinzen.

Locuitorii din Köln sunt îngrijoraţi de soarta Catedralei.

„Ar fi trist să se întâmple ceva, să cadă cumva bucăţi din Catedrală. Este aici de atâta timp şi ar fi culmea să fie afectată de ceva din subteran. Oricum, e stupid să construieşti o staţie de metrou sub Dom, eu aşa cred”, a spus un localnic.

Oficialii metroului au reacţionat rapid la sesizări.

„Ca măsură imediată am micşorat viteza trenurilor care circulă pe această porţiune, de la 30 la 20 km/h, pentru a reduce nivelul zgomotului”, a precizat purtătorul de cuvânt al Metroului, Gudrun Meyer.

Aflat în patrimoniul UNESCO, Domul din Köln este vizitat anual de milioane de turişti.