Donald Trump a anunţat că vrea să i se adauge chipul pe monumentul de pe Muntele Rushmore

Preşedintele american Donald Trump a declarat duminica aceasta că i se pare o idee bună să i se adauge chipul alături de figurile altor patru foşti preşedinţi, sculptate în stânca Muntelui Rushmore. Consilierii Casei Albe au contactat guvernatorul statului american Dakota de Sud ca să întrebe despre proces. 

RomaniaTV.net
10 aug. 2020, 09:46
Donald Trump a anunţat că vrea să i se adauge chipul pe monumentul de pe Muntele Rushmore

„Nu am sugerat niciodată aceasta, deşi pe baza tuturor lucrurilor pe care le-am obţinut în timpul primilor mei trei ani şi jumătate (de mandat), probabil că mai multe decât oricare alt preşedinte, mie mi se pare o idee bună!”, a scris Trump pe Twitter.

Trump şi-a însoţit mesajul cu un link către o ştire difuzată de CNN care cita o informaţie publicată la sfârşitul săptămânii de cotidianul The New York Times, care semnala că atunci când președintele american a mers în Dakota de Sud în luna iulie pentru festivitățile de celebrare a Zilei Independenței, guvernatoarea Kristi Noem i-a prezentat o machetă de un metru cu Muntele Rushmore care avea și fața lui Trump inclusă.

Citeşte şi: Alertă la reşedinţa lui Donald Trump! Trei tineri înarmaţi cu AK-47 au sărit zidul clubului Mar-a-Lago

Cererea pare cu atât mai bizară întrucât gestionarea Muntelui Rushmore cade sub atribuțiile guvernului federal, nu a autorităților locale, iar Serviciul Național pentru Parcuri a anunțat în mai multe rânduri că nu pot fi efectuate modificări monumentului, afirmând că instabilitatea structurală a acestuia ar face orice nouă adiție periculoasă.

Cotidianul american amintea totodată că Trump îi spusese lui Noem în 2018, în Biroul Oval, că visa ca figura sa să fie inclusă în monument.

„Kristi, haide încoace. Dă mâna cu mine”, Noem relatând că „Am dat mâna cu el și i-am spus ‘Domnule președinte, ar trebui să veniți în Dakota de Sud la un moment dat. Avem Muntele Rushmore’ iar el mi-a zis ‘Știi că este visul meu să am fața pe Muntele Rushmore? Am început să râd. El nu râdea așa că era cât se poate de serios'”.

Citeşte şi: O reţea de conturi de Facebook din România a fost închisă pentru că se ocupa de promovarea lui Donald Trump

Într-un al doilea tweet, Trump a difuzat o fotografie de-a sa lângă Muntele Rushmore, făcută cu prilejul vizitei efectuate de preşedintele american luna trecută, în ajunul Zilei Naţionale a SUA, de 4 iulie, unde a pronunţat un discurs.

Pe un versant al faimosului munte din Dakota de Sud sunt sculptate chipurile preşedinţilor George Washington (1789-1797), Thomas Jefferson (1801-1809), Abraham Lincoln (1861-1865) şi Theodore Roosevelt (1901-1909).

Președintele Trump a sugerat de mai multe ori în ultimii ani că mandatul său ar putea fi egal sau chiar mai bun decât cele ale președinților din trecut, afirmând într-una din instanțe că ar fi un președinte „mult mai mare” decât fostul președinte republican Ronald Reagan.