Donald Trump îi cere NATO să crească bugetele de Apărare ale UE şi să se concentreze pe terorism, imigraţie şi ameninţările Rusiei

Președintele SUA, Donald Trump, a ținut un scurt discurs la Bruxelles înaintea Summitului NATO, în care a subliniat că Alianța trebuie să se concentreze pe 'terorism, imigrație' și 'amenințările Rusiei' și le-a cerut din nou statelor membre să-și sporească bugetele alocate apărării, altfel 'nu este corect față de cetățenii și contribuabilii din Statele Unite', relatează agențiile internaționale de presă.

RomaniaTV.net
25 mai 2017, 16:15
Donald Trump îi cere NATO să crească bugetele de Apărare ale UE şi să se concentreze pe terorism, imigraţie şi ameninţările Rusiei

El și-a început discursul cerând să fie ținut ‘un moment de reculegere’ în memoria victimelor atentatului comis luni seară în Marea Britanie. ‘Vă cer acum să păstrăm un moment de reculegere pentru victimele atacului sălbatic de la Manchester’, a spus Trump.

‘Nu vom renunța niciodată la determinarea de a învinge terorismul și de a obține securitate, prosperitate și pace durabile (…) Terorismul trebuie oprit, altfel oroarea pe care ați văzut-o la Manchester și în multe alte locuri va continua la nesfârșit’, a menționat liderul american, după ce a dezvelit în fața noului sediu al NATO un monument dedicat victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001.

‘NATO în viitor trebuie să se concentreze pe terorism și imigrație, precum și pe amenințările Rusiei la frontierele de est și sud ale NATO’, a punctat președintele american.

Citeşte şi Trump, ridiculizat prin proteste: „Melania, clipeşte de două ori dacă ai nevoie de ajutor” şi „Vreau să-l văd indicând Belgia pe hartă”

El le-a cerut apoi ‘membrilor NATO să contribuie corespunzător și să-și onoreze obligațiile financiare’ față de Alianță, sugerând astfel din nou că statele europene contribuie prea puțin financiar în cadrul NATO și SUA prea mult, ceea ce în opinia sa ‘nu este corect față de cetățenii și contribuabilii din Statele Unite’, adăugând chiar că ’23 dintre cele 28 națiuni membre’ ale NATO ‘datorează sume mari de bani din anii trecuți’, informează Agerpres.

Donald Trump a estimat astfel că ‘2% (din PIB) este minimul pentru a face față amenințărilor foarte reale’ de astăzi, adăugând că ‘în ultimii opt ani’ SUA ‘au cheltuit pentru apărarea lor mai mult decât toate celelalte țări ale NATO împreună’.

În ceea ce privește imigrația, el a apreciat că trebuie combătută. ‘Avem mii și mii de oameni care se revarsă în multe dintre țările noastre și se răspândesc peste tot și în multe cazuri habar nu avem cine sunt ei’, a indicat Trump.