Donald Trump l-a ales pe directorul de la ExxonMobile pentru funcţia de secretar de stat al SUA

Rex Tillerson, CEO al companiei ExxonMobile, va fi noul secretar de stat al SUA, în administraţia Donald Trump.

13 dec. 2016, 11:36
Donald Trump l-a ales pe directorul de la ExxonMobile pentru funcţia de secretar de stat al SUA

Rex Tillerson are 64 de ani şi nu are experienţă în politica externă, însă datorită poziţiei sale în fruntea gigantului petrolier ExxonMobile are relaţii apropiate cu mulţi şefi de stat din Eurasia şi Orientul Mijlociu. „Tenacitatea sa, experiența vastă și înțelegerea profundă a geopoliticii fac ca el să fie o alegere excelentă pentru funcţia de secretar de stat„, şi-a motivat Donald Trump opţiunea.

Rex Tillerson a lucrat timp de peste 40 de ani pentru ExxonMobile şi este originar din Wichita Falls, Texas.

Potrivit CNN, Rex Tillerson i-a fost recomandat lui Trump de foştii secretar de stat în administraţiile Bush tatăl şi fiul, Condoleezza Rice şi James Baker şi de fostul secretar al Apărării, Robert Gates.

Tillerson este multimilionar şi este recunoscut ca un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, el negociind un acord cu gigantul petrolier rusesc Rosneft, pentru a avea acces lucrativ la resursele petroliere din Oceanul Arctic. Pentru eforturile sale, Putin i-a acordat în 2013 lui Tillerson distincţia Ordinul Prieteniei.

În altă ordine de idei, renumărarea voturilor în statul Wisconsin a confirmat victoria preşedintelui ales al SUA, Donald Trump. Voturile candidatul republican au fost cu 22.000 mai multe decât cele ale rivalei sale Hillary Clinton, acelaşi număr care fusese înregistrat şi în prima fază a numărării.

Trei milioane de buletine de vot au fost reexaminate în urma soliciării candidatei Partidului Verde, Jill Stein. În urma renumărării s-a produs chiar o modificare de 0,06 % a numărului voturilor în favoarea lui Donald Trump, acesta căpătând 162 de voturi în plus.

Jill Stein care a plătit pentru renumărarea voturilor suma de 7 milioane de dolari, sumă strânsă din donaţiile susţinătorilor, a avut câteva încercări de a solicita investigaţii similare în statele Pennsylvania şi Michigan, dar acestea au fost blocate de decizii ale Curţilor de Justiţie.