Donald Trump şi mai mulţi apropiaţi ai săi, puşi sub acuzare pentru încercare de a influenţa rezultatul alegerilor în statul Georgia. Este a patra punere sub acuzare pentru fostul preşedinte

Fostul preşedinte american Donald Trump este vizat de un al patrulea set de acuzaţii penale de amploare, după ce un mare juriu din Georgia a emis, luni, un rechizitoriu în care îl acuză de eforturi pentru a anula înfrângerea sa în alegerile din 2020 în faţa democratului Joe Biden.

15 aug. 2023, 09:28
Donald Trump şi mai mulţi apropiaţi ai săi, puşi sub acuzare pentru încercare de a influenţa rezultatul alegerilor în statul Georgia. Este a patra punere sub acuzare pentru fostul preşedinte

Acuzaţiile, formulate de procurorul districtual din comitatul Fulton, Fani Willis, se adaugă problemelor juridice cu care se confruntă Donald Trump, favorit în cursa pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024.

Rechizitoriul din Georgia, care se întinde pe 98 de pagini, enumeră 19 inculpaţi şi 41 de capete de acuzare în total.

Toţi inculpaţii sunt acuzaţi de extorcare (racketeering), o acuzaţie folosită adesea pentru a-i viza pe membrii grupurilor de crimă organizată şi care prevede o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Printre ceilalţi inculpaţi se numără Mark Meadows, fostul şef de cabinet al lui Trump la Casa Albă, şi avocaţii Rudy Giuliani şi John Eastman.

VIDEO Un avion MiG-23 s-a prăbuşit în timpul unui show aviatic. Piloţii au avut timp să se catapulteze
„Trump şi ceilalţi inculpaţi acuzaţi în acest rechizitoriu au refuzat să accepte că Trump a pierdut şi s-au alăturat cu bună ştiinţă şi în mod deliberat unei conspiraţii pentru a schimba în mod ilegal rezultatul alegerilor în favoarea lui Trump”, se arată în rechizitoriu, potrivit News.ro.

Cazul provine de la o convorbire telefonică din 2 ianuarie 2021, în care Trump l-a îndemnat pe cel mai înalt oficial electoral din Georgia, Brad Raffensperger, să „găsească” suficiente voturi pentru a inversa înfrângerea sa la limită în acest stat. Raffensperger a refuzat să facă acest lucru.

Susţinătorii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul Statelor Unite patru zile mai târziu, într-o încercare nereuşită de a împiedica legislatorii să certifice victoria lui Biden.

Ancheta lui Willis s-a bazat pe mărturiile unor consilieri ai lui Trump, inclusiv Giuliani, care i-au îndemnat pe legislatorii statului Georgia, în decembrie 2020, să nu certifice alegerile, şi ale unor oficiali republicani ai statului, precum Raffensperger şi guvernatorul Brian Kemp, care au refuzat să dea curs afirmaţiilor false ale lui Trump privind alegerile.

În timp ce mulţi oficiali republicani s-au făcut ecoul afirmaţiilor false ale lui Trump privind alegerile, Kemp şi Raffensperger au refuzat să facă acest lucru. Raffensperger a declarat că nu a existat nicio bază factuală pentru obiecţiile lui Trump, în timp ce Kemp a certificat rezultatele alegerilor în ciuda presiunilor din interiorul partidului său.

Ce conţine rechizitoriul procurorilor în cazul lui Trump

Actul de acuzare citează o serie de infracţiuni pe care Trump sau asociaţii săi le-ar fi comis, inclusiv mărturia falsă în faţa legislatorilor că a avut loc o fraudă electorală, precum şi îndemnarea funcţionarilor statului să îşi încalce jurământul de credinţă prin modificarea rezultatelor alegerilor.

Procurorii au citat, de asemenea, încălcarea unui sistem de vot într-un comitat rural din Georgia şi hărţuirea unui lucrător electoral care a devenit centrul teoriilor conspiraţiei.

Totodată, se menţionează un presupus plan de subminare a procesului electoral din SUA prin prezentarea de liste false de electori, persoane care alcătuiesc Colegiul electoral ce alege preşedintele şi vicepreşedintele.

Actul de acuzare depăşeşte graniţele statelor: consilierii lui Trump, inclusiv Giuliani şi Meadows, au promovat conspiraţia prin apelarea oficialilor din Arizona, Pennsylvania şi din alte state, încercând să schimbe rezultatul în aceste state, potrivit actului de punere sub acuzare.

Trump neagă orice abatere şi o acuză pe procuroarea Willis, o democrată, că are o motivaţie politică.

Inculpaţii trebuie să se predea până pe 25 august

Procurorarea, care investighează cazul din 2021, a declarat că doreşte un proces „în termen de şase luni”.

Între timp, au fost emise 19 mandate de arestare, iar inculpaţii au termen până vineri, 25 august, pentru a se preda instanţelor de stat, potrivit mai multor instituţii media americane.

Un mare juriu din Atlanta, capitala acestui stat din sud-estul ţării, a aprobat rechizitoriul după o zi de declaraţii ale martorilor chemaţi de procuratură. Acest juriu, format din cetăţeni cu prerogative care le permit să desfăşoare o anchetă, a fost convocat de Fani Willis, care investighează cazul din 2021, pentru a stabili dacă există suficiente probe pentru a-l pune sub acuzare pe Donald Trump, în special pentru fraudă şi ingerinţă electorală.

Ancheta a fost declanşată de un apel telefonic în ianuarie 2021 al lui Donald Trump – a cărui înregistrare a fost făcută publică – în care acesta îi cerea unui înalt funcţionar local să „găsească” cele aproximativ 12.000 de buletine de vot pe numele său de care avea nevoie pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din statul Georgia.

Pentru a preveni eventuale presiuni sau violenţe, bariere de securitate fuseseră instalate luni în faţa tribunalului din Atlanta.

După ce inculpaţii din Georgia au fost puşi sub acuzare de către marele juriu, aceştia urmează să fie inculpaţi oficial, ceea ce reprezintă citirea în instanţă a acuzaţiilor. Inculpaţilor li se cere, de asemenea, să spună cum pledează – vinovat sau nevinovat.

Avocatul lui Trump ar putea cere instanţei să renunţe la punerea sub acuzare, dar acesta ar putea pleda nevinovat fără a se prezenta în instanţă.

De asemenea, va fi stabilită şi cauţiunea. Ca şi până acum, probabil că Trump va fi eliberat, în schimbul promisiunii de a se întoarce pentru a face faţă acuzaţiilor la proces.

Reacţia lui Trump

Trump a atacat-o din nou pe procuroare într-un comunicat de campanie, luni seara, numind-o „partizan turbat” care serveşte interesele preşedintelui democrat Joe Biden.

„Willis şi-a încetinit în mod strategic ancheta pentru a interfera cât mai mult posibil cu cursa prezidenţială din 2024 şi pentru a afecta campania lui Trump care este dominant” în sondaje, potrivit unui comunicat care nu menţionează în mod explicit inculparea sa.

Este al patrulea dosar al fostului preşedinte

Trump a fost înglodat în probleme juridice de când a părăsit funcţia prezidenţială, dar a pledat deja nevinovat în celelalte trei dosare penale pe care le are.

El se confruntă cu un proces în statul New York, care va începe la 25 martie 2024, în care este vorba despre o plată către o vedetă porno făcută în schimbul tăcerii, dar disimulată în actele contabile ale campaniei, şi cu un alt proces în Florida, care va începe la 20 mai, într-un caz federal de documente clasificate păstrate la domiciliul său după ce nu a mai fost preşedinte.

Un al treilea act de acuzare, formulat la tribunalul federal din Washington, arată că Trump a încercat în mod ilegal să anuleze înfrângerea sa în alegerile din 2020. Data procesului nu a fost încă stabilită.

În afară de cazurile penale, în luna mai, un juriu din New York l-a găsit responsabil pentru abuzuri sexuale şi defăimare asupra scriitoarei E. Jean Carroll şi i-a acordat acesteia 5 milioane de dolari într-un proces civil. Un nou proces de defăimare, tot în cazul E. Jean Carroll, este programat pentru 15 ianuarie, iar de data aceasta i se cer daune de 10 milioane de dolari. Trump neagă că ar fi comis vreo infracţiune.

Trump urmează să fie judecat în octombrie într-un alt proces civil la New York care îl acuză – pe el şi compania familiei sale – de fraudă pentru a obţine condiţii mai bune de la creditori şi asigurători. Compania lui Trump a fost amendată deja cu 1,6 milioane de dolari după ce a fost condamnată pentru fraudă fiscală de un tribunal din New York, în decembrie.

Campania lui Trump nu a avut de suferit deocamdată

Georgia, cândva un fief republican, a devenit unul dintre cele câteva state intens disputate în alegeri şi care, din punct de vedere politic, pot determina rezultatul alegerilor prezidenţiale.

Trump persistă în a susţine în mod fals că a câştigat alegerile din noiembrie 2020, deşi zeci de procese în instanţă şi anchete de stat nu au găsit nicio dovadă care să îi susţină afirmaţia.

Strategii spun că, deşi acuzaţiile ar putea consolida sprijinul republicanilor pentru Trump, acestea i-ar putea face rău în alegerile generale de anul viitor, când va trebui să câştige de partea sa mai mulţi alegători independenţi.

Avansul său în faţa rivalilor republicani la preşedinţie s-a mărit de când au fost depuse primele acuzaţii, la New York, în aprilie, potrivit sondajelor Reuters/Ipsos. Însă, într-un sondaj Reuters/Ipsos din luna iulie, 37% dintre independenţi au declarat că aceste cazuri penale fac mai puţin probabil să voteze pentru el, faţă de 8% care au declarat că este mai probabil să o facă.

Trump este cunoscut pentru faptul că se foloseşte de tribunale pentru a trage de timp în diferite cazuri, iar urmărirea penală ar putea fi încetinită şi mai mult de probleme juridice inedite care decurg din caracterul fără precedent al cazului din Georgia.

Experţii juridici spun că o amânare ar putea fi în beneficiul fostului preşedinte, care încearcă să obţină nominalizarea republicană pentru alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie 2024.

Este probabil ca Trump să conteste urmărirea penală, susţinând că a fost motivată de prejudecăţi politice.

Trump ar putea încerca să mute procesul într-o altă parte a statului, susţinând că grupul de juraţi din comitatul Fulton, pe care Biden l-a câştigat cu aproximativ 73% din voturi, ar fi părtinitor.

Trump nu ar putea să se autograţieze, dacă câştigă alegerile din 2024

Procesul de selectare a unui juriu ar putea fi de lungă durată, având în vedere părerile pasionale pe care mulţi oameni le au despre fostul preşedinte şi timpul pe care juraţii ar trebui să îl dedice procesului. În procesul în curs de desfăşurare la Atlanta al rapperului Young Thug, sau Jeffery Lamar Williams, selecţia juriului a durat luni de zile.

În cazul în care juriul nu poate ajunge la un verdict unanim, judecătorul poate declara nulitatea procesului.

În cazul în care Trump este condamnat, el va solicita probabil un nou proces, afirmând că rezultatul a fost incompatibil cu probele sau contrar legii.

Însă chiar dacă va câştiga alegerile din 2024, dacă va fi condamnat în Georgia, Trump nu va putea să se autograţieze sau să ceară procuraturii să renunţe la acuzaţii, întrucât, ca şi la New York, acesta este un caz la nivel de stat în Georgia, asupra căruia guvernul federal nu are jurisdicţie.

Citeşte şi: Scăderea ratingului SUA generează valuri de șoc pe piețele europene, iar volatilitatea de pe piață escaladează