DOSAR 10 AUGUST. Tribunalul Bucureşti amână cererea DIICOT de redeschidere a anchetei UPDATE

Dosar 10 august. Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au amânat, vineri, cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei.

27 nov. 2020, 08:29
DOSAR 10 AUGUST. Tribunalul Bucureşti amână cererea DIICOT de redeschidere a anchetei UPDATE
Dosar 10 august. Tribunalul Bucureşti dezbate cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei

UPDATE: Tribunalul Bucureşti a amânat până pe 22 ianuarie 2021 solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august”.Judecătorii au susţinut că au nevoie de timp să studieze dosarul.

Dosar 10 anugust. Termenul de dezbatere a solicitării DIICOT a fost amânat pe 16 octombrie pentru data de 27 noiembrie. Reamintim că fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial, pe 4 august, soluţia de clasare a dosarului „10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

Solicitarea DIICOT a trecut pe la mai multe instanţe, deoarece decizia de redeschidere a anchetei trebuie aprobată de un judecător. Astfel, Curtea de Apel Bucureşti, instanţa sesizată de DIICOT, a decis pe 10 august că nu are competenţa materială de a soluţiona cererea procurorilor şi a trimis dosarul la Tribunalul Bucureşti.

Dosarul nu a ajuns însă direct la Tribunalul Bucureşti, fiind trimis la Instanţa supremă, pentru soluţionarea unei cereri formulate de colonelul Sebastian Cucoş privind sesizarea Curţii Constituţionale, care a fost respinsă de magistraţi.

Dosar 10 august. Foştii şefi ai Jandarmeriei ar putea fi urmăriţi penal

Dacă decizia DIICOT va fi confirmată de un judecător, procurorii vor redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Citeşte şi DOSAR 10 AUGUST. DIICOT: Procurorii de la Parchetul Militar au relatat afirmaţii false

Aceştia urmează să fie cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

De asemenea, dosarul se va redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.

În ordonanţa de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu explica faptul că procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în dosarul ”10 august” şi nici nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii. Mai mult, Giorgiana Hosu arăta că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citaţi la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.

Citeşte şi Dan Barna, despre tergiversarea dosarului 10 august: „Nu uităm. Doar adevărul poate marca ruperea definitivă de regimul Dragnea”

Totodată, nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi la DIICOT, cu excepţia unor oficiali – Carmen Dan, Speranţa Cliseru, Aurelian Bădulescu şi Alin Ionel Mastan.

În plus, spunea Giorgiana Hosu, nu au fost readministrate probele strânse de Parchetul Militar şi nu au fost solicitate mai multe probe de natură tehnică, în condiţiile în care o parte din înregistrările video aflate la dosar nu au putut fi accesate.


loading...