Dosarul 10 august a fost desecretizat. Ministrul MAI Marcel Vela: „Raportul a fost trimis la DIICOT”. De ce nu are publicul acces la el

Dosarul privind intervenția jandarmilor în Piața Victoriei, la 10 august anul trecut, a fost desecretizat. Ministrul Marcel Vela a anunţat că joi dimineata a fost primit ultimul aviz de la instituţiile implicate în derularea evenimentelor din 10 august 2018 şi s-a decis desecretizarea raportului. De asemenea, Marcel Vela a anunţat că raportul privind intervenţia autorităţilor de la 10 august a fost trimis la DIICOT. Giorgiana Hosu, procuror-şef interimar al DIICOT, a explicat că raportul MAI nu poate fi făcut public nici după declasificare, pentru că acesta a fost înregistrat la mijloc de probă în dosarul penal care vizează respectivul eveniment.

RomaniaTV.net
14 nov. 2019, 08:37
Dosarul 10 august a fost desecretizat. Ministrul MAI Marcel Vela: „Raportul a fost trimis la DIICOT”. De ce nu are publicul acces la el

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat că raportul privind evenimentele din 10 august 2018 a fost declasificat.

„La nivelul MAI, comisia constituită a lucrat pentru a analiza oportunitatea şi tot ceea ce ţine de procedura legală pentru declasificarea raportului cu privire la protestele din 10 auust, clasificat de conducerea MAI. Azi am primit ultimul aviz, solicitat de la toate instituţiile implicate în această derulare. Azi-dimineaţă a sosit ultimul aviz şi comisa a decis declasificarea raportului. Raportul este declasificat, informarea este declasificată”, a anunţat Marcel Vela.

Ministrul Intervelor a mai precizat că raportul declasificat a fost trimis la DIICOT pentru a fi folosit în dosarul deschis ca urmare a plângerilor depuse de persoane implicate.

„Am înaintat raportul către DIICOT, unde există un dosar penal cu privire la toate sesizările din 10 august 2018. DIICOT ne-a comunicat că ia act de acest raport, care poate fi folosit în ancheta penală. Datele din raport sunt la dispoziția DIICOT”, a mai precizat ministrul Internelor.

Deocamdată, raportul nu va fi făcut public până nu se încheie ancheta penală în acest caz.

Este mijloc de probă în dosarul penal. Emitentul l-a trimis la DIICOT, aşa cum era legal, şi nu îl poate face public, înscrisul fiind înregistrat la dosarul penal„, a declarat Giorgiana Hosu, procuror-şef interimar al DIICOT, pentru stiripesurse.ro.

Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, după violențele de la mitingul diasporei din 10 august 2018. De partea cealaltă, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat şi ei că au fost agresaţi de demonstranţi.

Până acum au fost audiați peste 1.100 de martori şi sute de victime ale violenţelor. Doar o parte dintre documentele emise de structurile Ministerului de Interne au fost declasificate şi au ajuns la procurori.