Dosarul familiei Cosma nu va mai fi judecat la ICCJ. Procesul a fost mutat la Tribunalul Prahova

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis vineri că nu mai are competenţa să judece dosarul familiei Cosma, pentru că Vlad Cosma nu mai este deputat. Procesul a fost mutat la Tribunalul Prahova.

27 sept. 2019, 12:54
Dosarul familiei Cosma nu va mai fi judecat la ICCJ. Procesul a fost mutat la Tribunalul Prahova

Judecătorii ICCJ s-ai sesizat din oficiu şi au decis că nu mai este de competenţa lor să judece acest dosar, deoarece Vlad Cosma nu mai are calitatea de deputat.

„Cu majoritate. Admite excepţia necompetenţei după calitatea persoanei invocată din oficiu de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dispune trimiterea cauzei, ce formează obiectul dosarului nr.1547/1/2014 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, la Tribunalul Prahova, spre competentă soluţionare. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 27 septembrie 2019. Cu opinia separată, în sensul respingerii excepţiei necompetenţei după calitatea persoanei invocată din oficiu de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în decizia instanţei.

Iniţial, în noiembrie 2016, fostul preşedinte al CJ Prahova Mircea Cosma a fost condamnat la opt ani de închisoare, în timp ce fiul său, Vlad Cosma, a primit cinci ani de închisoare. De asemenea, omul de afaceri Răzvan Alexe şi fostul şef al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova Daniel Alixandrescu au primit 2 ani şi 6 luni, respectiv, 6 ani de închisoare.

Ulterior, în martie 2018, un alt complet de la Instanţa supremă a decis rejudecarea dosarului, pe motiv că o parte dintre martori au dat declaraţii contradictorii în instanţă şi există suspiciuni legate de modul în care procurorii de la DNA Ploieşti au administrat probele, iar la rejudecare procesul a fost amânat de mai multe ori, pentru ca în cele din urmă dosarul să fie trimis la Tribunalul Prahova.

În data de 11 aprilie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă, şi pe Mircea Cosma, pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Răzvan Alexe a fost acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită şi Daniel Alixandrescu – de luare de mită şi abuz în serviciu.