Dosarul „Gala Bute”, amânat până în noiembrie. Elena Udrea cere anularea sentinţei

Instanţa supremă prelungeşte suspansul în dosarul "Gala Bute". Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis amânarea procesului în luna noiembrie. Este vorba despre dosarul în care Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare cu executare. Judecătorii Instanței Supreme au considerat că fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului este vinovat de luare de mită și abuz în serviciu.

15 iun. 2021, 09:29
Dosarul „Gala Bute”, amânat până în noiembrie. Elena Udrea cere anularea sentinţei

ÎCCJ a decis luni, 14 iunie, să amâne pentru 22 noiembrie procesul în care se judecă recursul în casație formulat de Elena Udrea și Rudel Obreja împotriva sentinței prin care au fost condamnați la pedepse cu închisoarea în dosarul „Gala Bute”.

„Amână cauza şi acordă termen la data de 22 noiembrie 2021, ora 13:00, sala Secţiilor Unite – 103″, este decizia Înaltei Curţi.

În octombrie 2019, un complet de cinci judecători de la ÎCCJ a admis judecarea acestei căi extraordinare de atac. Veronel Rădulescu, avocatul fostului ministru al Turismului, a declarat că ”în recursul în casație, s-au invocat motive de nelegalitate a hotărârii de condamnare”.

Elena Udrea a fost condamnată în 2018 la şase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”. Fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului a fost găsit vinovat de luare de mită şi abuz în serviciu de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acel moment, Elena Udrea se afla în Costa Rica, potrivit Justnews.

Citeşte şi: Aici se ascunde Bogdan Buzăianu. Omul de afaceri, căutat Justiția română în dosarul Elenei Udrea, se relaxează în vila luxoasă de pe Coasta de Azur

Sentințele din dosarul „Gala Bute”

Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box, a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

În schimb, Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an şi şase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, trei ani de închisoare cu suspendare, şi Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani şi şase luni cu suspendare.

Ultimul termen al procesului s-a desfăşurat pe 9 mai, când un procuror a cerut admiterea apelului formulat de DNA şi sporirea pedepselor primite în primă instanţă de Elena Udrea şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obeja, precum şi de ceilalţi inculpaţi.

Citeşte şi: Încă o lovitură pentru Elena Udrea. Procurorii DNA, măsură pentru ca fostul ministru al Turismului să nu plece din ţară!