Dosarul GALA BUTE. Cine a denunţat-o pe Elena Udrea şi ce rol a avut fostul ministru al Turismului

DNA cere aviz Camerei Deputatilor pentru începerea urmăririi penale faţă de Elena Udrea, în Dosarul "Gala Bute". Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului este acuzat de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

RomaniaTV.net
02 feb. 2015, 09:07
Dosarul GALA BUTE. Cine a denunţat-o pe Elena Udrea şi ce rol a avut fostul ministru al Turismului

Elena Udrea este acuzata de abuz în serviciu in dosarul Gala Bute, în urma unui denunţ facut de Gheorghe Nastasia, fostul secretar general al Ministerului Turismului si Dezvoltarii, condus la acea vreme de Elena Udrea. Opt persoane vor fi aduse la audieri în dosarul Gala Bute, printre care şi Ştefan Lungu, fost consilier personal al Elenei Udrea, dar şi alţi apropiaţi ai preşedintelui PMP şi fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Citeşte şi: Percheziţii DNA în dosarul Gala Bute. Rudel Obreja şi fostul consilier al Elenei Udrea, vizaţi de anchetă

Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării regionale şi turismului, le-a explicat procurorilor că Elena Udrea. în calitate de ministru, a facut presiuni asupra sa pentru a garanta prin propria semnatura un credit pe care avea sa il ia Rudel Obreja, presedintele Federatiei Romane de Box, pentru firma societăţii S.C. Europlus Computers S.R.L., de la BRD, banca la care avea credit şi Elena Udrea. Împrumutul a fost acordat în regim de urgenţă şi în condiţii mai avantajoase decât cele prevăzute în normele de creditare ale băncii, avantaje pe care societatea nu le-ar fi obţinut în lipsa intervenţiei ministrului.

La data de 29.06.2011, MDRT a emis o adresă prin care comunica băncii acceptul prealabil privitor la cesiunea drepturilor la încasarea sumelor rezultate din executarea contractului de servicii. Adresa a fost semnată la cererea ministrului Udrea Elena de către Gheorghe Nastasia. Secretarul general a precizat ca nu se obisnuia ca ministerul sa garanteze creditele unor societati private. Mai mult decat atat, denuntatorul sustine ca Elena Udrea ar fi intervenit personal pe langa conducerea bancii pentru a o determina sa ii acorde creditului lui Rudel Obreja, potrivit unor surse citate de România TV.

Potrivit unor surse judiciare citate de România TV, împrumutul a fost aprobat de către comitetul de credit al BRD şi au fost acordate derogări atât cu privire la procentul cu care a fost finanţat contractul de prestări servicii (integral, inclusiv TVA), cât şi cu privire la dobânda şi comisioanele pe care urma să le plătească societatea (mai mici decât cele din normele de creditare). De asemenea, au fost acceptate garanţii diferite de cele prevăzute în norme, respectiv sumele existente în conturile societăţii (deşi societatea nu deţinea lichidităţi semnificative la momentul încheierii contractului), un bilet la ordin (cu valoarea unei promisiuni de plată) şi o garanţie reală mobiliară asupra sumelor ce urmau a fi încasate din contractul cu MDRT (care depindeau de modul de executare a serviciilor asumate de S.C. Europlus Computers S.R.L.).
La data de 30.06.2011 a fost încheiat contractul de credit între BRD GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. şi S.C. Europlus Computers S.R.L., având ca obiect acordarea unui credit pe termen scurt în sumă de 10.175.168 RON „pentru finanţarea cheltuielilor aferente contractului de servicii 232/24.06.2011 încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi S.C. Europlus Computers S.R.L.”
Creditul ar fi trebuit restituit în termen de 3 luni, însă scadenţa a fost prelungită succesiv pentru 60 de zile, 30 de zile şi alte 30 de zile până la data de 27.01.2012, ca urmare a neplăţii.

Lipsa garanţiilor palpabile pentru un credit acordat unui client nou, care nu avusese anterior niciun fel de relaţii cu banca şi care avusese în anii anterior cifre de afaceri de aproximativ 200 de ori mai mici decât suma împrumutată, arată că banca şi-a asumat un risc disproporţionat în cazul în care contractul de prestări servicii nu ar fi fost executat.
Riscul menţionat s-a materializat odată cu recepţia serviciilor furnizate de S.C. Europlus Computers S.R.L., având în vedere că MDRT a aprobat pentru plată doar suma 8.116.800 RON. În acest context, o parte semnificativă a creditului era neacoperită, motiv pentru care au existat mai multe discuţii la sediul ministerului între reprezentanţii instituţiei de credit, care solicitau achitarea întregii sume prevăzute în contract, şi cei ai instituţiei publice, care susţineau că nu pot achita decât serviciile recepţionate, au mai precizat sursele citate.
Împrumutul a fost rambursat parţial în data de 02.02.2012, prin plata sumei de 8.116.800 RON de către MDRT direct în contul de trezorerie al băncii, de unde a fost transferat în contul S.C. Europlus Computers S.R.L.
Diferenţa a fost achitată de S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 08.02.2012 folosind fonduri primite de la S.C. Termogaz Company S.A., care le obţinuse la rândul său în baza unui contract de achiziţie publică finanţat în regim de urgenţă de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Transporturilor şi care a fost atribuit cu încălcarea dispoziţiilor legale de către reprezentanţii municipiului Lupeni.

Citeşte şi: DOSAR Gala Bute: Primarul din Lupeni a dirijat banii de la Ministerul Dezvoltării Regionale către două firme

GHEORGHE NASTASIA este cel care a semnat contractele şi a aprobat finanţarea din Gala Bute. Gheorghe Nastasia a semnat, în locul Elenei Udrea, un ordin de ministru privind extinderea cheltuielilor eligibile la fonduri europene, astfel încît să finanţeze Gala Bute.