Dosarul insulei Belina, unde Liviu Dragnea mergea la pescuit, aproape de final. Martorii-cheie, audiaţi în instanţă

Magistraţii Tribunalului Bucureşti continuă marţi dezbaterile în dosarul prin care insula Belina şi Braţul Pavel au fost trecute din administrarea Apelor Române în cea a Consiliului Judeţean Teleorman. Acesta este primul termen după vacanţa judecătorească.

07 sept. 2021, 12:21
Dosarul insulei Belina, unde Liviu Dragnea mergea la pescuit, aproape de final. Martorii-cheie, audiaţi în instanţă

La termenul de marţi, Tribunalul Bucureşti continuă expunerea probelor prezentate de procurorii DNA în dosarul insulei Belina. Magistraţii vor audia ultimii martori ai anchetatorilor.

Martorii ar urma să fie întrebaţi dacă au fost prezenţi pe insula Belina şi despre modul prin care aceasta a ajuns în subordinea Consiliului Județean Teleorman, în perioada în care Liviu Dragnea conducea instituția, notează Ştiripesurse.

După audierea martorilor, magistraţii Tribunalului Bucureşti vor asculta cererile de noi probe ale părților din dosarul Belina. După încheierea acestui stadiu procesual, se va ajunge la prezentarea pledoariilor finale.

Potrivit sursei citate, au dat declaraţii în instanţă angajaţi şi foşti angajaţi ai firmei care asigura paza pe insulă, în mometnul în care se construia vila din centrul insulei Belina. Martorii au susţinut, la unison, că nu era permis accesul în incintă. Mai mult, unii dintre aceştia au mărturisit că pescuitul era permit doar contra-cost.

Citeşte şi: George Simion (AUR) şi-a făcut campanie şi în Insula Belina, oaza de relaxare unde Liviu Dragnea mergea cu elicopterul. „A exagerat şi a vrut prea multă putere, altfel rămânea în libertate”

Sevil Shhaideh e acuzată de abuz în serviciu în dosarul insulei Belina, unde Liviu Dragnea mergea la pescuit

Sevil Shhaideh, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul „Belina”, fiind acuzată de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Adrian Ionuţ Gâdea, la data faptelor preşedinte al CJ Teleorman; Ionela Stoian (fostă Vasile), director în cadrul MDRAP la data faptelor; Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria; Rodica Guşă, asistent registrator la acelaşi birou.

Procurorii susţin că în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din insula Belina şi braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, iar după doar câteva zile cele două proprietăţi, cu suprafaţă de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal firmei Tel Drum, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale.

Potrivit anchetatorilor, insula Belina şi braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, astfel că nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

În noiembrie 2020, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care Insula Belina revine în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi în administrarea Apelor Române. Şeful Cancelariei premierului Orban a afirmat că această decizie este „o reparaţie a unei monstruozităţi juridice realizate de PSD cu domeniul public al statului”.

„Un proiect de hotărâre de guvern mult aşteptat, care ne aminteşte de modul în care PSD a înţeles şi a guvernat România, atât timp cât a fost la guvernare. Vă amintiţi cum un braţ al Dunării a ajuns proprietate personală în administrarea liderilor politici PSD, conduşi la acea vreme de Liviu Dragnea. În proprietatea personală, să spunem cu ghilimelele de rigoare, toată ţara a fost, în acea perioadă, gândită ca o feudă pentru baronii PSD. Evident, Liviu Dragnea în Teleorman şi-a dorit o moşie pe măsura ambiţiilor sale personale şi a transferat Insula Belina din domeniul public al statului în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru uzul personal”, a afirmat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, potrivit Agerpres.

Dancă a spus că prin această Hotărâre de Guvern se înscrie, practic, Insula Belina în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

„Prin proiectul de Hotărâre de Guvern, adoptat în şedinţa de Guvern de ieri, Insula Belina revine în domeniul public al statului, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi în administrarea Apelor Române. Este o reparaţie a unei monstruozităţi juridice realizate de PSD cu domeniul public al statului, în interesul personal al liderilor lor de moment. Acest fapt a fost corectat de Guvernul liberal, o dată prin semnarea procesului verbal de predare-primire în luna mai a acestui an, urmat de această Hotărâre de Guvern care înscrie, practic, Insula Belina în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului”, a adăugat Dancă.

Citeşte şi: USR PLUS, o nouă răbufnire la adresa lui Florin Cîţu: „A devenit dependent de putere, la fel ca Liviu Dragnea”