Dosarul învăţătoarei care cerea bani de cadouri de la părinţi a ajuns la Poliţie

Dosarul deschis pe numele învăţătoarei de la Şcoala nr. 10 din Capitală acuzată că cerea cadouri de la părinţii elevilor a fost trimis, miercuri, de procurori la Secţia 6 Poliţie, pentru continuarea cercetărilor, anchetatorii urmând să stabilească lista persoanelor care vor fi citate pentru audieri.

08 ian. 2014, 10:12
Dosarul învăţătoarei care cerea bani de cadouri de la părinţi a ajuns la Poliţie

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 au trimis la Secţia 6 de Poliţie dosarul deschis pe numele învăţătoarei Dana Blându, informează Mediafax. În urmă cu aproximativ o săptămână, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a depus plângere pe numele acesteia, după ce au fost făcute publice înregistrări video ale unor discuţii în care învăţătoarea pretindea părinţilor elevilor din clasa sa bani de cadouri pentru mai mulţi angajaţi ai şcolii, explicându-le acestora că trebuie să înţeleagă că dacă au vrut o şcoală „de fiţe” pentru copiii lor, trebuie să se alinieze standardelor.

Potrivit surselor citate, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale au primit de la Parchet inclusiv un CD cu imagini.

Anchetatorii care fac cercetări în acest caz pentru primire de foloase necuvenite, urmând să stabilească, împreună cu procurorul de caz, lista persoanelor care vor fi citate pentru audieri.

CITEŞTE ŞI: NEREGULI pe linie la Şcoala Generală 10. Noi dezvăluiri făcute de un părinte

De asemenea, vor fi stabilitate şi alte detalii referitoare la anchetă, între care şi o descindere la sediul Şcolii nr. 10, de unde urmează să fie ridicate mai multe documente, au precizat sursele citate.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) va finaliza cel mai târziu joi raportul privind situaţia de la Şcoala nr. 10, unde un părinte a reclamat-o pe învăţătoarea Dana Blându pentru că cerea bani pentru cadourile ce urmau să fie oferite de sărbători conducerii unităţii şi altor angajaţi.

Potrivit inspectorului general, echipa de control a ISMB discută cu profesorii şi cu părinţii despre incident, analizează dacă a fost respectat regulamentul şcolar, dar, mai ales, dacă acea colectă de bani pentru cadouri a fost un incident sporadic sau este un fenomen.

„Vom urmări să vedem dacă acest tip de colectă de bani pentru cadouri de sărbători este un caz izolat sau un fenomen obişnuit. De aceea avem nevoie de declaraţiile părinţilor, dar şi ale profesorilor. De asemenea, este important să analizăm regulamentul şcolar de ordine interioară, sa vedem dacă există specificat ceva cu privire la colectele de bani”, a mai spus inspectorul general şcolar.

Inspectorul general Constantin Trăistaru a cerut prăinţilor să nu încurajeze astfel de practici, ci să reclame la ISMB ori de câte ori le sunt ceruţi bani pentru cadouri sau pentru alte scopuri.

Echipa Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti a început, luni, o analiză la Şcoala nr. 10. În paralel, la nivelul unităţii de învăţământ se desfăşoară o anchetă internă, comisia de cercetare fiind desemnată luni de către Consiliul de Administraţie al şcolii.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti s-a autosesizat, la sfârşitul anului trecut, în cazul învăţătoarei Dana Blându, de la Şcoala nr. 10, care ar fi cerut părinţilor bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai unităţii. Cercetările în acest caz au început în 6 ianuarie, întrucât personalul din şcoală a fost liber în vacanţa de sărbători, iar angajaţii nu pot fi chemaţi la serviciu din concediu, conform legii.

Totodată, ISMB a sesizat, în 30 decembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, în legătură cu presupuse fapte penale săvârşite de învăţătoarea Dana Blându, de la Şcoala nr. 10 din Capitală, acuzată că ar fi cerut părinţilor bani de cadouri.

Inspectorul general şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru, a spus că dacă se dovedeşte că învăţătoarea este vinovată, ea riscă sancţiunea maximă a excluderii din învăţământ.

Reprezentanţii ISMB au contactat-o şi pe femeia care a făcut denunţul, mama unui elev de la clasa învăţătoarei, aceasta fiind invitată la discuţii.