DOSARUL MURFATLAR. DNA a pus sechestru pe trei fabrici de producere a băuturilor alcoolice şi pe mai multe terenuri

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au pus sechestru asigurător, până la concurența sumei de aproximativ 500 de milioane de lei, pe mai multor bunuri și terenuri, precum și pe trei fabrici de producere a băuturilor alcoolice care aparțin mai multor firme puse sub acuzare în dosarul "Murfatlar”, în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală.
Alina Costache
03 feb. 2017, 14:32
DOSARUL MURFATLAR. DNA a pus sechestru pe trei fabrici de producere a băuturilor alcoolice şi pe mai multe terenuri

Sechestrul asigurător a fost pus pe bunuri, terenuri și pe trei fabrici care aparțin firmelor inculpate în cauză, respectiv Murfatlar România SA, Euroavipo SA, Bartenders Distilleries SRL, Compania de Supraveghere IG SRL, Hecta Viticol SRL și General Gas Management SRL, potrivit DNA.

Direcția Națională Anticorupție anunța, în 11 noiembrie 2016, că a pus sub acuzare Murfatlar SA și alte opt firme pentru infracțiuni de evaziune fiscală și conexe evaziunii fiscale în dosarul în care a fost descoperit un prejudiciu de aproximativ 600 de milioane de lei produs de societățile comerciale coordonate de oamenii de afaceri George Ivănescu, Constantin Cîrciumaru, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Cătălin Vasilescu, Cosmin Popescu și Sorin Săvoiu, cu sprijinul a opt șefi din Ministerul Finanțelor Publice și ANAF, scrie News.ro.

Procurorii au început atunci urmărirea penală și față de firmele Murfatlar România SA, Bartenders Distilleries SRL, Visteria Industries SRL, Oana Management, Compania De Supraveghere IG SRL, General Gas Management, Dante’s Management SRL, Hecta Viticol SRL, pentru evaziune fiscală în formă continuată, tentativă la infracțiunea conexă infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată și în forma tentativei.

Potrivit procurorilor, din probele existente la dosar rezultă că, în perioada 2010-2014, societățile Murfatlar România, Euroavipo și Bartenders Distilleries, cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, societăți deținute, administrate sau controlate, în fapt, de George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Constantin Cîrciumaru, Gheorghe Cosmin Popescu, Cătălin Florian Vasilescu și Sorin Vasile Săvoiu, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale.

Anchetatorii spun că activitatea infracțională s-a desfășurat cu sprijinul unor funcționari publici din cadrul autorităților fiscale și vamale. Aceștia fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie le-au îndeplinit în mod defectuos.

Ca mod de operare, firmele înregistrau operațiuni fictive, majorau astfel cuantumul TVA deductibil, pentru ca firmele să nu plătească obligațiile fiscale, apoi se foloseau de aceste deconturi de TVA cu opțiune de rambursare ca de o creanță pentru ca împotriva lor să nu fie luate măsuri pentru plata obligațiilor fiscale restante, susțin procurorii DNA.

În doi ani din perioada vizată de anchetatori, societatea Euroavipo ar fi făcut tranzacții fictive cu patru furnizori, de la care au înregistrat facturi de avans în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro, o sumă uriașă, comparabilă, potrivit anchetatorilor, cu ratele de capital pe care România le-a plătit FMI în 2012-2015 și cu împrumutul contractat de România de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în 2011.

Murfatlar România a intrat în insolvență în martie 2012, iar Euroavipo în aprilie 2012, la acele momente figurând, aparent, fără obligații restante la bugetul general consolidate, deși în evidențele Administrațiilor Finanțelor Publice erau înregistrate obligații de plată la buget de sute de milioane de lei.

Opt șefi de la Ministerul Finanțelor Publice și ANAF i-ar fi ajutat pe patronii firmelor, cinci dintre ei fiind membri ai Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor. Trei antrepozite fiscal de producție de alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți au fost autorizate ilegal, iar funcționarii publici vizați în anchetă au permis ca activitatea antrepozitelor să continue, deși societățile aveau lună de lună obligații fiscale restante.

În 17 octombrie 2016, procurorii DNA au reținut trei dintre cei opt șefi de la ANAF și Ministerul Finanțelor, respective pe Cristian George Lascu, Irina Tănase și Ioana Toma, iar o zi mai târziu aceștia au fost plasați în arest la domiciliu.

În 20 octombrie, procurorii DNA au pus sub control judiciar alți cinci șefi din ANAF și Ministerul Finanțelor: Mariana Vizoli, secretar de stat la MFP, la data faptelor director al Direcției legislație în domeniul TVA, Daniel Diaconescu, vicepreședinte al ANAF, la data faptelor directorul al Direcției generale de informații fiscale, Ana Jarda, director al Direcției generale management al domeniilor reglementate specific din MFP, Ciprian Badea, director al Direcției generale juridice din MFP, și Monica Negruțiu, director al Direcției generale de reglementare a colectării creanțelor bugetare din ANAF. Cei cinci au fost membri în Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor din Ministerul Finanțelor Publice.

Mariana Vizoli și Daniel Diaconescu au demisionat în 21 octombrie, după ce au fost puși sub acuzare.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Nativii care prosperă financiar. Câștigă mulți bani în Mai
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici