Dosarul „Valiza”. Procurorii cer 6 ani de închisoare pentru Gigi Becali

Sentinţa în "Cazul Valiza" se va da pe 20 martie, la fel ca şi în "Dosarul Transferurilor".  Gigi Becali a fost foarte dezamăgit şi l-a criticat pe procuror. Patronul Stelei spune că mai întâi îşi vrea banii înapoi şi în cazul în care procurorii nu vor face recurs la sentinşa dată de ÎCCJ nu va cere dobândă.

RomaniaTV.net
06 mart. 2012, 10:31
Dosarul „Valiza”. Procurorii cer 6 ani de închisoare pentru Gigi Becali

Gigi Becali a fost foarte dezamăgit şi l-a criticat pe procuror. Patronul Stelei a declarat că e intrigat că premierea se numeşte mită şi corupţie în România şi ar dori să-şi primească banii confiscaţi.

Am râs când l-am auzit cum argumentează. Mă simt copilul vitreg al României. Nu se poate ca premierea să fie considerată corupţie, ne facem de râs în toată Europa. E o situaţie delicată. Dar nu pentru mine, ci pentru România. Judecătorul trebuie să spună dacă e mită sau nu premierea. Eu nu-mi închipui că un judecător poate spune aşa ceva. N-am nici un fel de emoţie, dar simt o durere în suflet. Mi se urcă sângele la cap! Suntem de râs, e circul Europei. Moralitate? Eu sunt europarlamentar, asta e moralitate. Moralitatea e când mă caută sfinţii părinţi şi mă caută. Cum să ceri, bă, şase ani? Mama nu ştie, s-a speriat! Intrigarea mea că în ţara mea premierea se poate numi mită. De aceea am rugat ÎCCJ ca preşedintele completului să dea un semnal că în România se face dreptate, că există justiţie. Prima dată să îmi dea banii, cei 1.700.000 de euro,  că sunt banii mei şi după aceea să hotărască ce vrea. Dacă nu vor face recurs procurorii la sentinţa dată de ÎCCJ iau banii şi plec, dar dacă vor face recurs voi cere şi dobândă„, a declarat Gigi Becali.

alta Curte de Casaţie şi Justiţie a continuat marţi dezbaterile în dosarul „Valiza”, în care finanţatorul echipei Steaua George Becali, vicepreşedintelui FC Steaua, Teia Sponte, şi alte persoane, între care şi o avocată, sunt judecaţi pentru fapte de corupţie în sport.

La ultimul termen de judecată al procesului, instanţa a anunţat că cercetarea judecătorească a fost încheiată stabilind că au fost administrate toate probele posibile pentru acest caz dând astfel cuvântul pentru concluzii finale procurorului şi avocaţilor.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Cameluş Păduraru, a arătat, conform Mediafax, că George Becali trebuie condamnat pentru dare de mită şi trei fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată la o pedeapsă privativă de libertate. Procurorul a cerut patru ani de închisoare pentru fapta de dare de mită şi doi ani de închisoare pentru faptele de fals.

Pedeapsă cu executare a cerut şi pentru avocata Alina Florentina Ciul, pentru care a cerut stabilirea unei pedepse de doi ani de închisoare pentru faptele de favorizare a infractorului şi două de fals.

De asemenea, procurorul a cerut pedepse cu suspendare pentru mâna dreaptă a lui George Becali, Tea Sponte, pentru Gheorghe Marino şi Victor Piţurcă. Pentru toţi cei trei procurorul a cerut condamnarea la câte doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

În cazul lui George Becali procurorul a menţionat că acesta „a recurs la fapte de corupere repetate iar ulterior a încercat reconstituirea de probe pentru ascunderea faptelor de corupţie”. Concret, a explicat procurorul, George Becali a comis fapte de corupţie atunci când a încercat mituirea publică a echipei Gloriei Bistriţa în anul 2006, precum şi în cazul similar U Cluj.

Procurorul s-a referit şi la atitudinea procesuală cât şi extraprocesuală a finanţatorului Stelei, arătând că acesta „nu s-a sfiit” nicio clipă în a jigni, insulta, înjura procurorul de caz şi instituţia DNA. „L-a numit pe procuroul de caz trădător, sclav sau a spus că serveşte interesele unor oameni din sport”, a afirmat procurorul.

Reprezentantul DNA a mai arătat că „pentru George Becali legea nu contează”, dând ca exemple cazurile lui Gigel Coman şi a unui alt fotbalist care în cursul anchetei şi pe parcursul cercetării judecătoreşti au recunoscut că finanţatorul Stelei le-a cerut să-i spună ce declaraţii au dat procurorului în cazul „Valiza”.

În finalul pledoariei, procurorul a cerut încetarera procesului penal faţă de inculpatul Raul Volcinschi, care a decedat între timp, confiscarea „Valizei”, respectiv a sumei de 1.700.000 de euro, desfiinţarea celor două antecontracte de vânzare-cumpărare a unor terenuri ce reprezintă în apărarea lui Becali motivul existenţei acestei sume de bani şi obligarea inculpaţilor la plata în solidar a cheltuielilor de judecată.

Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul „Valiza”, fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi.

Victor Piţurcă este acuzat de favorizarea infractorului, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino sunt acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot pentru favorizarea infractorului este judecat şi Raul Volcinschi.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului „Gloria 1922 Bistriţa” sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la „Universitatea Cluj” aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal – Liga I – circa 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu „CFR 1907 Cluj”, preciza DNA.

Acest caz este primul de mare corupţie în fotbalul românesc.