Dosarul Zilei, episodul 114: Reţeaua de putere a „golănaşului” Vanghelie

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

RomaniaTV.net
11 sept. 2014, 06:36
Dosarul Zilei, episodul 114: Reţeaua de putere a „golănaşului” Vanghelie

Marian Vanghelie primarul „care este” de la sectorul 5 a intrat in atentia procurorilor pentru afacerile derulate la primarie. Anchetatorii au descoperit un sistem complex de fraudare a banilor primariei, in care erau folosite firme fantoma. Banii primariei sectorului 5 erau directionati catre o firma de casa numita IMOBLUX Construct – compania a castigat aproape toate contractele de reabilitare a blocurilor din sectorul 5 intre anii 2009 si 2014. Discutam despre zeci de milioane de euro, conform documentelor oficiale, publicate de portalul spend.ro, care monitorizeaza achizitiile publice.

Compania IMOBLUX si administratorul ei, un anume Victor Tene, sunt anchetati acum pentru acuzatii de spalare de bani si evazine fiscala. Firma IMOBLUX sifona banii catre alte firme fantoma de unde banii erau scosi la sacosa din banci. Nimeni nu stie cine controleaza aceasta companie deoarece proprietarul din acte este o firma offshore infiintata in Insulele Seychelles din Oceanul Indian. Toate firele acestui megadosar duc insa spre biroul primarului Vanghelie.

Compania a primit zeci de contracte de la administratia domeniului public a sectorului 5 ADP, de la primaria de sector dar si de la regia de termoficare a Capitalei – RADET – companie unde primarul Vanghelie a reusit sa-si numeasca oameni fideli in conducere. Toate informatiile arata ca societatea a fost crescuta si alimentata inca din anul 2009 cu banii primariei conduse de Vanghelie. Toata cifra de afaceri a societatii, toate contractele importante au fost luate din pixul oamenilor lui Vanghelie. Cheia acestui dosar de spalare de bani si evaziune cu prejudicii de peste 30 de milioane de euro sunt afaceristii Victor Tene si Marin Dumitru. Dumitru este o veche cunostiinta a primarului Vanghelie, el detine o serie de firme de constructii care lucreaza cu primaria lui Vanghelie. Tene, proprietarul aparent al afacerii IMOBLUX, este partener cu acest Dumitru. Daca procurorii dezleaga increngatura si misterul din jurul firmei din Insulele Seychelles si stabilesc ce relatie este intre Vanghelie – Marin Dumitru si Victor Tene este posibil ca primarul „care este” sa viziteze arestul preventiv. O alta pista pe care merg procurorii este compania de constructii T Dancor Romconstruct. Compania Dancor este detinuta de familia deputatului PSD de Olt, Dan Ciocan, prieten cu primarul Vanghelie. Evident, acesta firma de familie PSD a castigat lucrari pentru asfaltarea drumurilor din sectorul 5 alaturi de… compania IMOBLUX. Ca aceasta „coincidenta” sa fie si mai mare, in 2013, in plina guvernare PSD, firma „nasita” de Vanghelie si firma Dancor a familiei Ciocan a castigat lucrarile de constructie pentru un tronson de autostrada de la Sebes la Turda, in Ardeal, semn ca „baietii lui Vanghelie” s-au facut mari si sunt pregatiti sa atace sutele de milioane de euro cheltuite pentru autostrazi. Vanghelie este, trebuie se recunoastem, ceea ce se numeste „un smecher politic” clasic. Modest, fara scoala, dar dotat cu inteligenta strazii, el a a reusit in cei 10 ani de cand conduce organizatia PSD Bucuresti si primaria de sector sa-si creeze o retea de oameni apropiati, infiltrata in toate zonele administratiei din Bucuresti. Chiar daca nu mai face parte din echipa de liderii PSD de la varf, „primarele Marean” sta si bobineaza, cum ii place sa spuna.

In acest moment, Vanghelie controleaza prin oamenii sai Consiliul General al Capitalei, cu alte cuvinte controleaza deciziile primarului general Sorin Oprescu. Vanghelie detine controlul regiei de termoficare a Bucurestiului, la fel si al companiei de transport public RATB. Dar, ca in orice film cu smecheri politici se intampla si accidente – primarul Vanghelie va afla in cateva saptamani cat de fidelii ii sunt oamenii de langa el. Cei pe care i-a imbogatit cu zeci de milioane de euro. In cazul in care Vanghelie va simti ca este tradat, cu siguranta va lua un avion cu destinatia Oceanul Indian. Poate chiar in Insulele Seychelles, acolo unde il asteapta o surpriza…