Dosarul Zilei, episodul 126: Cum faci milioane din Cultură

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

05 dec. 2014, 07:50
Dosarul Zilei, episodul 126: Cum faci milioane din Cultură

Noul ministru al Culturii, Hegedus Csilla, este o persoana de invidiat. Stie sa faca bani frumosi din Cultura, cel mai sarac portofoliu al Guvernului Ponta. Hegedus stie sa sifoneze banii din Cultura inca din anul 2010, cand ocupa functia de consilier al ministrului Kelemen Hunor. De fapt, Hunor a fost ministru al Culturii doar pe hartie. Hegedus Csilla a fost cea care a condus din umbra ministerul. Ea este si sefa departamentului de Cultura a UDMR, desi pregatirea sa este cea de economist. Apoi, a ajuns secretar de stat in primavara acestui an si acum ministru.

Hegedus este experta in renovarea cladirilor de patrimoniu, un domeniu extrem – extrem de banos, dupa cum vom vedea. Afacerea cu obiecte si cladiri de patrimoniu a invatat-o de la tatal ei, omul de afaceri si profesorul clujean Szabo Balint. Szabo detine societatea de constructii Utilitas, din Cluj, specializata in lucrari de patrimoniu. Acest document arata ca, intre anii 2008- 2013, tatal ministrei Hegedus a incasat de la institutii publice peste 1, 3 milioane de euro din lucrari de proiectare si renovare. Tatal ministrei a incasat bani de consiliile judetene Cluj, Salaj si Bistrita Nasaud pentru renovarea unor obiective culturale, in special muzee si cetati medievale. Alte contracte au fost castigate de tatal ministrei de la Institutul Național al Patrimoniului – instituție subordonată evident Ministerului Culturii.

Povestea aceasta seamana cu proverbul in care pui lupul paznic la oi, pentru ca familia ministrei Hegedus se ocupa de afaceri in domeniul culturii inca din anii 90. Incepand din 1997, Hegedus conduce fundatia Transylvania Trust. Fundatia desfasoara diverse proiecte culturale primind bani de la ministerul Culturii dar si prin proiecte europene. Intamplator sau nu, in timp ce Hegedus era consilier al ministrului Culturii, fundatia Transylvania a incasat 26.000 de euro de la Administrația Fondului Cultural Național, aflat in subordinea ministerului. Intre anii 2009 si 2014, aceeasi fundatie a castigat proiecte europene de circa 500 de mii de euro tot prin ministerul Culturii. Toate aceste informatii se afla in declaratiile de avere ale ministrului UDMR furnizate inca din anul 2010.

Alti bani au fost incasati de fundatie de la primaria Cluj- Napoca si Consiliul Judetean. Dar afacerile nu se opresc aici. Stai si te intrebi cand a avut timp Hegedus Csilla sa lucreze pentru minister? Sau de fapt pentru cine muncea de fapt? Pentru afacerile personale sau pentru Statul roman? Hegedus controleaza prin interpusi si compania de constructii Pro Restauratio, care se ocupa evident de restaurarea cladirilor de patrimoniu. Aceasta firma renoveaza castelul casei regale de la Savarsin. Alti banii ajung la Hegedus prin diverse fundatii de la Budapesta. Practic, toata familia Hegedus (tatal dar si alte rude) traieste sub o forma sau alta din contracte publice care au legatura directa sau indirecta cu ministerul Culturii.

Asta in timp ce Hegedus Csilla a detinut functii de conducere in acest minister. Situatia este revoltatoare si socanta prin faptul ca oamenii acestia, in frunte cu ministra Hegedus, au facut afacerile pe fata, fara rusine. Avem de-a face cu un adevarat clan de afaceristi, care are sprijinul politic al UDMR. Hegedus este acum unul dintre cei mai importanti lideri ai UDMR si persoana de incredere a sefului partidului, Kelemen Hunor. Maghiarii se pregatesc zilele acesta sa iasa din guvernul Ponta si, cel mai probabil, sa intre intr-un viitor guvern PNL. Nu au rusine, pentru ca cei de la UDMR au invatat un lucru: cea mai buna afacere din Romania este politica.