Două bănci greceşti au cerut lichiditate de urgenţă de la Banca Centrală

Două bănci grecești au cerut acces la facilitatea de urgență a Băncii Centrale din Grecia (ELA), a declarat, vineri, un oficial al băncii centrale, semn al înăspririi condițiilor de lichiditate înaintea alegerilor legislative din 25 ianuarie, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
16 ian. 2015, 10:49
Două bănci greceşti au cerut lichiditate de urgenţă de la Banca Centrală

În mod normal, băncile grecești își asigură necesitățile de lichiditate de la Banca Central Europeană (BCE), iar în luna noiembrie împrumuturile lor de la BCE au crescut cu 2,3% până la 44,9 miliarde de euro. Însă, creșterea retragerilor de depozite, după ce Guvernul de la Atena a anunțat organizarea de alegeri anticipate, cumulate cu emisiunile de titluri de stat le-au afectat lichiditatea.

Cotidianul grec Kathimerini a informat, vineri, că băncile au cerut peste cinci miliarde de euro de la facilitatea de urgență, iar alte bănci ar urma să facă și ele același lucru.

Oficialul citat de Reuters nu a confirmat sumele vehiculate de Kathimerini. Finanțarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE.

Comisia Europeană: Grecia nu poate ieşi din zona euro

În ultima lună, populația Greciei și-a majorat retragerile de depozite de la bănci pe fondul riscului unui colaps al Guvernului, însă bancherii susțin că, deocamdată, banii au rămas în interiorul Greciei și nu există semnale ale unei fugi a capitalurilor, cum s-a întâmplat în 2012.

Premierul grec, Antonis Samaras, a propus alegeri anticipate pentru 25 ianuarie, după eșecul Parlamentului în alegerea unui președinte al țării în al treilea tur de scrutin, ceea ce a atras după sine dizolvarea Parlamentului.

Alegerile legislative anticipate care ar putea aduce la putere partidul de stânga Syriza — care se opune politicii de austeritate — reprezintă o perspectivă care îi îngrijorează pe finanțatorii internaționali ai țării.