Două ONG-uri cer demiterea lui Marcel Vela şi Traian Berbeceanu. Scrisoare deschisă către Klaus Iohannis şi Ludovic Orban

Două organizații civice ale minorității rome îi acuză pe ministrul de interne și pe șeful său de cabinet, Traian Berbeceanu, pentru faptul că prin declarațiile publice și lipsa de măsuri, îi încurajează pe oamenii legii să fie excesivi cu cetățenii. 

RomaniaTV.net
24 apr. 2020, 09:16
Două ONG-uri cer demiterea lui Marcel Vela şi Traian Berbeceanu. Scrisoare deschisă către Klaus Iohannis şi Ludovic Orban

Cele două ONG-uri susțin că abordarea este inadmisibilă într-un stat de drept, dar și că încalcă pricipiile drepturilor omului.

Citește și: Descindere în forţă a poliţiştilor la Bolintin Vale. Dosar penal pentru purtare abuzivă pe numele şefului poliţiei VIDEO

“O asemenea abordare este inadmisibilă într-un stat de drept și încalcă în mod flagrant principiile drepturilor omului”, scriu cele două ONG-uri, Romani CRISS și Uniunea Civică a Tinerilor Romi, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban. 

În scrisoarea deschisă către președintele și premierul României se explică faptul că MAI a susținut abuzurile săvârșite de poliție împotriva cetățenilor.

”Ministrul Afacerilor Interne a susținut abuzurile săvârșite de poliție împotriva cetățenilor, explicit împotriva cetățenilor de etnie romă, dar nu exclusiv. (…) Traian Berbeceanu, șeful său de cabinet a prezentat în mod clar abordarea ministerului, afirmând în mod public faptul că “la violență trebuie răspuns cu violență” , se arată în scrisoarea deschisă.

Cele două organizații civice amintesc de incidentele violente din comunități de romi, respectiv conflictul de la Hunedoara, dar și incidentul șocant din Bolintin-Vale, unde polițiștii au lovit oameni culcați la pământ.