Două tabere de romi vor fi evacuate la Marsilia în plină iarnă

Două tabere de romi, instalate la periferia Marsiliei, în sudul Franţei, vor fi evacuate de către autorităţile franceze pe 3 şi 17 decembrie, o acţiune denunţată de asociaţiile de solidaritate, relatează portalul Marsactu.fr, citat de Mediafax.

RomaniaTV.net
21 nov. 2013, 13:11
Două tabere de romi vor fi evacuate la Marsilia în plină iarnă

Cele două tabere, instalate în cartierul Frais-Vallon şi pe strada Saint-Jean-du-Désert, adăpostesc aproximativ 300 de romi originari din România. Cele aproximativ o sută de persoane din tabăra din Frais-Vallon, instalată în apropierea unei şosele de centură, vor fi evacuate pe 3 decembrie, în timp ce evacuarea altor aproximativ 200, dintre care 60 de copii, de pe Saint-Jean-du-Désert, instalată pe un teren al municipalităţii, este prevăzută la 17 decembrie, conform unei decizii a tribunalului.

Intenţia autorităţilor franceze este denunţată de către asociaţiile de solidaritate. Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, ele au contestat „cele două evacuări rapide„, în plină iarnă şi au insistat ca autorităţile publice să le oprească.

Potrivit lui Fathi Bouaroua, directorul regional al fundaţiei Abbé Pierre, „cei de la Frais-Vallon s-au instalat pe o şosea de centură aflată în construcţie de 30 de ani”, în timp ce ceilalţi de pe Saint-Jean-du-Désert s-au stabilit pe un „teren al comunităţii”.

Cu toate acestea, numeroşi locuitori din zonă s-au plâns de prezenţa populaţiei rome şi au alertat oficialităţile politice. În schimb, mai mulţi activişti au semnalat că o tabără a fost vizată de atacuri cu cocteiluri Molotov.

Citeşte şi Sute de romi au trecut fraudulos graniţa dintre SUA şi Mexic cu ajutorul interlopilor din Craiova

Asociaţiile de solidaritate au fost primite luni la prefectură pentru a discuta situaţia. „Ni s-a spus că evacuările vor avea loc, pentru că este vorba despre o problemă de ordin public. Îi evacuează pentru a-i proteja”, a declarat Jean-Paul Kopp, de la Rencontres tsiganes.

Activiştii îşi exprimă regretul că aceste motive de securitate vor determina evacuarea unor familii cu copii, deşi terenul este suficient de mare pentru a adăposti şi alte familii. „Se pot instala bungalouri, se poate aduce apă, se pot face toalete. Aceasta va permite şcolarizarea unor copii„, dintre care 20 sunt deja înscrişi la şcoli din cartier, constată Bernard Eynaud, preşedintele LDH13.