Douăzeci de mineri, blocaţi sub pământ după un incendiu la o mină din Canada

Incendiul care a izbucnit marţi dimineaţă într-o mină de potasiu din provincia canadiană Saskatchewan (vest), blocând sub pământ 20 de mineri, a fost stins iar minerii urmează să fie evacuaţi, a declarat pentru AFP un responsabil al PotashCorp, cel mai mare producător mondial pentru acest îngrăşământ chimic.

RomaniaTV.net
25 sept. 2012, 20:40
Douăzeci de mineri, blocaţi sub pământ după un incendiu la o mină din Canada

„Incendiul subteran a fost stins” şi „nu există răniţi”, a declarat grupul canadian într-un comunicat.

Totuşi, zonele afectate „rămân foarte fierbinţi” şi vor continua să fie supravegheate, a precizat acesta.

O dată ce zonele afectate vor fi sigure, sistemele de ventilaţie ale minei vor fi pornite „iar procesul de evacuare a persoanelor (blocate) va începe”, a explicat PotashCorp.

„Suntem în contact permanent cu angajaţii de sub pământ”, declarase Dale Stangeland asigurând că starea lor de sănătate este bună.

Focul a izbucnit la ora locală 1:56 (10:56, ora României) în mina Rocanville, la o adâncime de 960 de metri şi situată la 200 de kilometri nord-est de capitala provinciei, Regina.

„Se pare că o bobină de cabluri care se afla în mină a ars”, a explicat Stangeland.

Minerii blocaţi sunt în siguranţă într-un „refugiu” a declarat acesta, subliniind că echipele de pompieri încearcă încă să controleze incendiul.

Când a izbucnit incendiul, 29 de angajaţi se aflau sub pământ iar nouă dintre ei au reuşit să ajungă rapid la un refugiu de unde au fost scoşi la suprafaţă, a precizat liderul PotashCorp.

Numărul unu mondial în îngrăşăminte chimice, societatea canadiană PotashCorp exploatează potasiu, fosfat şi produce azot.

Provincia Saskatchewan (vestul Canadei) adăposteşte 53 la sută din rezervele mondiale cunoscute de potasiu, dintre care aproape o treime sunt controlate de PotashCorp.