Dr. Adrian Marinescu: „Nu există holeră în Ucraina, cum ar putea ea să ajungă în România?”

Alertă în Marea Neagră. Autoritățile ucrainene au depistat primele urme de Salmonella, viermi si E. Coli după distrugerea barajului de pe Nipru și au decis închiderea completă a plajelor din Odesa. Totodată au interzis pescuitul. Cum ar putea ca această molimă să ajungă pe plaja de la Mamaia? Se întreabă dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul ”Matei Balș” din Bucureşti.

19 iun. 2023, 15:57
Dr. Adrian Marinescu: „Nu există holeră în Ucraina, cum ar putea ea să ajungă în România?”

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul ”Matei Balș” din Bucureşti, le transmite românilor să meargă liniștiți pe litoral pentru că nu există risc de îmbolnăvire cu holeră.

„Mergeți la mare și respectați reguli de bun-simț. La fel cum este indicat să consumați știri din surse sigure, este recomandat să beți apă din surse sigure, apă îmbuteliată. Lucruri de bun-simț cotidiene, spălați-vă pe mâini, consumați fructe de mare bine gătite. Stridii – moluște care se mănâncă doar crude – nu există în Marea Neagră. Ele pot fi doar importate din Mediterana, iar acolo nu a ajuns viitura din Ucraina, bine, n-a ajuns ea la Sulina.

Citește și: Alexandru Rafila, primele declarații despre riscul îmbolnăvirii cu holeră: „Sfătuiesc toţi românii să meargă la mare, nu e niciun fel de pericol”

Turiștii de pe litoral ar fi mai bine să fie preocupați de toxiinfecțiile alimentare, de igienă, de sursa apei de consum. Ca sfat, este bine să consumați midii de Mediterana, în Marea Neagră, o mare închisă, sunt cam multe șantiere navale. Miniul de plumb – cel care provoacă saturnismul – de exemplu, este chiar mai periculos ca holera”, a declarat dr. Adrian Marinescu, citat de Gandul.

Citește și: Ministrul Turismului face apel la români să nu își anuleze vacanțele. „Nu există risc de holeră pe litoralul românesc”

În toată Ucraina, nu numai în zona excentrică a barajului rupt de la Kahovka, nu există nici un caz raportat în momentul de față, confirmă dr. Marinescu rapoartele Organizației Mondiale a Sănătății.

Holera este o boală infecțioasă intestinală acută, contagioasă, cauzată de o bacterie: vibrionul holeric (serogrupurile Vibrio cholera O1 varianta Tor și O139), care se transmite pe cale fecal-orală. Holera este o boală răspândită, de obicei, prin apă contaminată.