Dr. Adrian Streinu-Cercel, semnal de alarmă despre COVID. „Pandemia nu s-a terminat. Ne îndreptăm către un nou vaccin”

Medicul Adrian Streinu-Cercel, fost manager al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, i-a avertizat pe români că pandemia de COVID-19 încă nu s-a terminat şi că sunt şanse ca vaccinul împotriva noului coronavirus să fie făcut sezonier "în funcție de cum se reconfigurează SARS-CoV-2".

09 mai 2022, 23:50
Dr. Adrian Streinu-Cercel, semnal de alarmă despre COVID. „Pandemia nu s-a terminat. Ne îndreptăm către un nou vaccin”

Dr. Adrian Streinu-Cercel a tras un semnal de alarmă despre ce ar trebui să ne aşteptăm în următoarea perioadă în ceea ce priveşte pandemia COVID-19.

„Cărțile încă nu s-au jucat, sunt departe de a se fi jucat, pandemia nu s-a terminat și lumea trebuie să înțeleagă acest lucru”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, potrivit Dcnews.

Cât despre vaccinul anti-COVID, fost manager al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș a explicat că se lucrează la un ser pe bază de ARN mesager în funcţie de modul în care se reconfigurează virusul.

„Ne îndreptăm către un nou vaccin, care va deveni un vaccin sezonier, cum este vaccinul gripal. În funcție de cum se reconfigurează SARS-CoV-2, o să știm în fiecare an cu ce tip de vaccin să ne vaccinăm. Deja nu mai este niciun secret din punctul de vedere al modului de producție pe bază de ARN mesager. În momentul de față, și pentru virusul gripal se lucrează la un vaccin pe bază de ARN mesager.

Adică lucrurile se schimbă și dinamica lor este foarte importantă”, a spus Adrian Streinu-Cercel.

Citeşte şi: Explozie a cazurilor COVID-19 în New York deşi peste 70% din populație este vaccinată

Medicul a atras atenţia că vaccinurile disponibile în prezent nu mai sunt de actualitate.

„Nici anticorpii care sunt generați în timpul bolii nu sunt pereni. Cărțile încă nu s-au jucat, sunt departe de a se fi jucat, pandemia nu s-a terminat și lumea trebuie să înțeleagă acest lucru! Și, atunci, cel mai bun lucru este să ne protejăm, pentru că altceva la îndemână, în momentul de față, nu prea mai avem”, a mai spus Adrian Streinu-Cercel.

Profesorul Adrian Streinu Cercel a dat exemplul Chinei care, cu toate eforturile, tot nu reușește să țină sub control explozia de îmbolnăviri de COVID-19.

În pofida valului de nemulţumire, autorităţile chineze sunt hotărâte să menţină politica „Zero COVID”, pe motiv că previn astfel creșterea numărului de îmbolnăviri.

Politica „Zero COVID” din China implică intrarea orașelor în carantină, chiar și atunci când numărul cazurilor nu se află în creștere alarmantă. Shanghai nu este singurul oraș chinez afectat de pandemia de Covid. În capitala Beijing, autoritățile au închis mai multe săli de fitness, mall-uri, săli de cinema și blocuri de apartamente, sperând să oprească răspândirea infectărilor.

În acest context, dr. Adrian Streinu-Cercel a apreciat că Delta nu a dispărut cu totul.

„A fost o discuție interesantă de combinație între Delta și Omicron. În momentul de față, nu avem date suficiente să spunem că noua variantă Delta – Omicron va fi următoarea tulpină în circulație. Dar ce se întâmplă în China aduce în discuție acest lucru. Acolo s-au impus restricții, China face carantină adevărată, nu pe sistemul pleacă din carantină cine vrea. Și tot nu reușesc să țină sub control explozia de îmbolnăviri. Este un semnal de alarmă”, a mai explicat subliniat Adrian Streinu-Cercel.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 9 mai. Scădere semnificativă a numărului de noi infectări COVID-19