Dr. Marius Sava, avertisment pentru români! La ce pericol te supui dacă bei cafeaua pe stomacul gol: „Amestecul de lapte și cafea ține stomacul plin timp de câteva ore”

Dr. Marius Sava a explicat de ce nu e indicat să consumi cafeaua pe stomacul gol, la prima oră a dimineții.

29 mart. 2024, 19:43
Dr. Marius Sava, avertisment pentru români! La ce pericol te supui dacă bei cafeaua pe stomacul gol: „Amestecul de lapte și cafea ține stomacul plin timp de câteva ore”

Dr. Marius Sava, avertisment pentru români. Consumul cafelei e pusă sub semnul întrebării de numeroși specialiști, dar și de oameni simpli care nu sunt siguri de cantitatea sau momentul zilei în care ar trebui să o consume, pentru ca sănătatea să nu fie afectată, ba chiar să aibă de câștigat de pe urma acestei băuturi.

Dr. Marius Sava spune că nu recomandă cafeaua în nicio situație. El spune și ce ar putea păți orice om dacă ar avea acest obicei dimineața.

Citește și Cum se face ciorba de raci, preferata lui Nicolae Ciucă. Rețeta explicată de bunica Gherghina, pas cu pas

Dacă e băută pe stomacul gol, cafeaua poate duce la esofagită de reflux.

Ce este esofagita de reflux

Această afecțiune comună regăsită la nivelul esofagului e cauzată de refluxul acidului gastric în esofag. Când acidul gastric revine în esofag, acesta poate irita și deteriora mucoasa esofagiană, provocând simptome neplăcute și complicații pe termen lung.

Când refluxul e persistent se poate ajunge la simptome frecvente sau sever, intră în discuție esofagita de reflux, care se poate identifica prin mai multe simptome.

Se poate resimți o senzație de arsură sau disconfort în partea superioară a abdomenului sau în spatele sternului, care se poate extinde în gât sau în spatele gâtului. Totodată, poți avea și senzația de disconfort în partea superioară a abdomenului, asociată adesea cu senzația de arsură sau indigestie.

De asemenea, se poate să apară și un disconfort sau durere în timpul înghițirii alimentelor sau lichidelor, iar la revenirea acidului gastric sau a alimentelor în gură, uneori poți simți un gust amar.

Câte cafele ar trebui să bem pe zi

Atunci când vorbim despre cantitatea de cafea pe care ar trebui și este indicat să o consumi pe zi, Mihaela Bilic spune că poți include chiar până la 3 căni în meniul tău.

„Putem să bem fără griji 2-3 cafele pe zi, nu produc agitație și nici insomnie, nici deshidratarea nu apare de la cafea, cofeina are un ușor efect diuretic și efect laxativ, cu rol benefic. Când ar fi bine să bem cafeaua? Depinde care ne sunt obiectivele. Dimineața, când vrem să începem ziua cu energie. Dacă vrem o cafea care să ne țină de foame, atunci alegem un cappuccino. Amestecul de lapte și cafea ține stomacul plin timp de câteva ore. Dacă vrem o cafea să ne ajute la digestie, bem un espresso după masă, gustul amar stimulează secreția biliară și un ultim secret. Cu cât cafeaua este mai lungă, cu atât conține mai multă cafeină, de evitat în cursul serii, dacă vreți să vă odihniți”, mai spune Mihaela Bilic, în cadrul emisiunii La Măruță, de pe Pro TV.

Citește și Alimente de evitat în post. Medicul nutriționist Mihaela Bilic, sfaturi utile ca să nu ne îngrășăm: „Să vă spun care e dușmanul postului”