Dr. Mihai Pautov spune care este porția corectă de legume pe care trebuie să o consumi zilnic

Legumele sunt extrem de importante pentru sănătatea noastră cu condiţia să nu conţină multe pesticide, aşa cum a reieşit din ultimele studii

14 mart. 2024, 14:16
Dr. Mihai Pautov spune care este porția corectă de legume pe care trebuie să o consumi zilnic

Dr. Mihail Pautov a vorbit despre importanța legumelor în alimentația noastră, dezvăluind câte porții ar trebui să consumi zilnic, pentru a te putea bucura de beneficiile de mai jos, dar și cum arată o porție corectă de legume.

Al doilea lucru pe care trebuie să-l mâncăm în fiecare zi sunt legumele întregi, pentru că oferă o gamă largă de nutrienți benefici pentru inimă, inclusiv vitamina C, împreună cu alte elemente care participă sinergic la a scădea inflamația în corp. Betacaroten, care acționează ca antioxidant și care ajută la încetinirea sau prevenirea aterosclerozei prin reducerea acumulării de rugină și de colesterol în artere. Legumele au fibre și multe alte elemente benefice inimii, care scad nivelul de colesterol, scad nivelul de trigliceride și ne ajută să fim sănătoși. Ele sunt considerate a fi mai sănătoase decât fructele.”, a dezvăluit Dr. Mihail Pautov, printr-un videoclip realizat pe rețelele de socializare.

Medicul Mihail Pautov dezvăluie cea mai simplă metodă de a scădea tensiunea arterială! „Este plăcut, doar 15 minute zilnic, timp de două săptămâni”

Chiar dacă, după cum spun mulți specialiști, e important să consumăm legumele crude, Dr. Mihail spune că acestea sunt la fel de bune și dacă sunt integrate într-o mâncare, precum ar fi o ciorbă delicioasă cu legume de sezon. De asemenea, când vine de porțiile recomandate, acesta spune că ar trebui să includem zilnic 2, 3 porții de astfel de alimente îm farfurie.

„Când vorbim de legume, e bine să ai două-trei porții de legume pe zi. Ce înseamnă o porție? O roșie este o porție de legumă, dacă mănânci o ciorbă cu legume, este o porție de legume, două-trei porții pe zi sunt esențiale, pentru a nu ajunge în acele statistici macabre în care după zeci de ani ți se întâmplă o nenorocire.”, mai spune el.

 

Și, dacă ai cumpărat prea multe legume, iar ele s-au „ofilit” între timp, nu este nicio problemă, pentru că specialiștii au soluția perfectă și în acest caz. Astfel, Mihaela Bilic a dezvăluit că tot ce trebuie să faci este să le pui într-un bol cu apă rece, timp de câteva ore, iar după acest proces, legumele vor fi extrem de proaspete și fresh, perfecte de a fi integrate în felurile preferate de mâncare.

„Ați încercat vreodată să “resuscitați” legumele? Chiar dacă sunt puțin ofilite, e nevoie de câteva ore petrecute în apă rece și redevin proaspete și crocante de parcă acum le-ați cules!”, a dezvăluit și Mihaela Bilic, tot pe rețelele de socializare.

Salata, roșiile și mărarul din serele din România sunt pline de pesticide. Raport îngrijorător al celor de la Autoritatea Națională Fitosanitară

Experții fitosanitari au analizat peste 1300 de probe de legume din România și au găsit în peste 40% dintre ele urme de substanțe periculoase pentru sănătate, o cifră dublă față de anul anterior. Cele mai periculoase sunt mărarul și salata, 67% dintre probele luate la acestea indicând prezența pesticidelor, precum și roșiile, cu 64% din probe indicând substanțe periculoase pentru sănătate. La unele produse, cantitățile de pesticide detectate au fost cu mult peste nivelul maxim admis.
Ce este astenia de primăvară! Medicul Mihail Pautov explică cum putem să scăpăm de ea instant
”Autoritatea Națională Fitosanitară a prelevat și a analizat în anul 2023, un număr total de 2.122 de probe de legume, din care 1.323 probe au fost analizate la Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale ( LCRPPPV ) – București și 799 probe la Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale ( LRCRPPPV ) – Târgu Mureș”, informează Viața Satului, pe pagina de facebook a emisiunii.

Potrivit raportului aferent anului 2023, publicat de Autoritatea Națională Fitosanitară ( ANF ), analizele efectuate de laboratorul din București au relevat că ”procentul de legume cu reziduuri de pesticide a crescut față de anul 2022, de la 27,9%, la 40,1%”.

Citește și: Sfaturi pentru o recoltă bogată de roșii naturale, fără strop de chimicale. Laptele, usturoiul și bicarbonatul de sodiu, cei mai buni aliați în grădină și solare

Din cele 1.323 probe de legume analizate la București, 531 probe (40,1% ) au avut reziduuri de pesticide: 504 probe cu reziduuri de pesticide sub nivelul maxim admis și 27 de probe cu reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis sau cu reziduuri ale unor substanțe active interzise în Uniunea Europeană (probe neconforme).

Legumele cu procent mare de probe cu reziduuri de pesticide au fost: mărarul, 67% ( 18 probe din 27 ), salata, 67% ( 64 p din 96 ) și tomatele, 64% ( 259 p din 403 ). Reziduurile de pesticide întâlnite în legume sunt, în special: azoxistrobin, ciprodinil, etefon, boscalid, acetamiprid, fluopiram, cipermetrin, fenxeamid și piraclostrobin. Reziduurile de pesticide detectate în legume provin, în special, de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu insecticide și regulatori de creștere.

Probele neconforme au fost: 7 probe de tomate, 5 probe de mărar, 4 probe de ardei, 4 probe de spanac, 3 probe de țelină cu frunze, o probă de ceapă verde, o probă de pătrunjel cu frunze, o probă de castraveți cornișon și o probă de fasole boabe ). În aceste probe au fost depistate reziduuri de: carbendazim, acetamiprid, clorotalonil, clorpirifos ( interzis ), clorpirifos-metil ( interzis ), cipermetrin, dimetoat, formetanat, imidacloprid, linuron, miclobutanil, pirimifos-metil, spirodiclofen, tiametoxam.

Județele arondate fitosanitar laboratorului din București sunt: Arad, Argeș, Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Hunedoara, Ilfov, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui, București.

Citește și: Au apărut primele roşii româneşti. Preţuri colosale pentru „trufandalele autohtone” în supermarketuri

Legumele pline de pesticide ne expun la cancer și leucemie

Medicul Radu Țincu a explicat la Digi24 că expunerea îndelungată la aceste pesticide are impact pe termen lung și mediu – poate duce la apariția cancerului limfatic, gastric, mamar, uterin, la leucemie și dereglarea funcților endocrine. Potrivit medicului, studiile au arătat în ultimii 10-15 ani că expunerea îndelungată la pesticide duce la boli neurologice degenerative. El a recomandat ca legumele și fructele să fie spălate foarte bine, timp de câteva minute, înainte de a fi consumate.