Dr. Pivniceru, supravieţuitor în Apuseni: Aura Ion era paralizată de la gât în jos. Dumnezeu să o odihnească!

Medicul Cătălin Piviniceru, unul dintre supravieţuitorii accidentului din Apuseni, îşi aminteşte că mobilul i-a sunat după prăbuşire, însă n-a putut ajunge la el din cauza durerilor, şi spune că a trăit un coşmar până când a ajuns pe targă.

29 ian. 2014, 20:22
Dr. Pivniceru, supravieţuitor în Apuseni: Aura Ion era paralizată de la gât în jos. Dumnezeu să o odihnească!

Cătălin Piviniceru, medic la Spitalul „Sf. Maria” din Capitală, a povestit despre accidentul aviatic în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion, dar şi despre ce sentimente îl încearcă în urma acestei tragedii.

„M-am trezit după accident pentru că mi-a sunat telefonul. Nu m-am putut ridica să-l iau, deşi cred că era la mai puţin de doi metri. Am fost incapabil să mă aplec şi să-l caut printre lucruri. Mă gândeam numai la soţia mea. Telefonul a sunat ore în şir. Nu l-am mai găsit nici până astăzi”, a spus doctorul pentru Mediafax.

Cătălin Pivniceru îşi mai aminteşte că, după ce avionul s-a prăbuşit, nu i-a văzut pe pilot şi pe copilot, aparatul de zbor fiind, practic, rupt de impactul cu solul.

„Nu l-am văzut pe pilot, Dumnezeu să-l odihnească, şi nici pe copilot. Erau într-o râpă. Eu aveam multe coaste rupte, mâna stângă ruptă şi fractură de piramidă nazală, din cauza căreia pe faţă şiroia sângele. Doctorul Calu avea coste rupte. Amândoi abia respiram. Ianceu sângera de la un picior. Radu era cel mai mobil. Aurelia, Dumnezeu să o odihnescă, stătea întinsă pe jos. Era inertă”, a arătat medicul Pivniceru .

El a mai vorbit despre „agonia” pe care i-o provoca numai faptul că respira şi despre tot „coşmarul” trăit până la venirea salvatorilor: „Ştiam că trebuie să respir ca să trăiesc. Dar, respiraţia era o agonie. Mâna ruptă atârna inutil pe lângă mine. Am trăit un coşmar până când am ajuns pe targă”.

„După câteva ore de luptă, m-a cuprins un somn şi dârdâiala. Eram la limita puterilor. Am avut noroc de trei ori. Că nu am murit pe loc, că nu am avut traumatisme grave, că ne-au găsit”, a adăugat medicul.

El a mai spus că doctorul Zamfir alerga în continuu între cabina piloţilor, Aurelia şi ceilalţi medici răniţi, dar că fata nu ar fi putut fi salvată nici dacă echipajele de salvare ar fi ajuns la ei mai repede.

„Legat de Aurelia, Dumnezeu să o odihnescă, au fost numai speculaţii. Îmi pare rău, sunt numai speculaţii. Văzând-o clinic toţi cei patru medici, sigur nu aveam tomograf, am spus «tetrapareză». A fost paralizată de la gât în jos, imediat după accident. Respira greu. Radu a resuscitat-o continuu, cred că timp de o oră”, a spus Pivniceru.

Medicul şi-a amintit şi de momentul venirii moţilor, spunând că a fost impresionat de sutele de bărbaţi plecaţi în căutarea lor. „Cred că acasă rămăsesesră numai femeile în vârstă şi copii. Toată suflarea era pe coaste. Am mers o bucată de drum pe jos, nu era altă posibilitate. Am mers apoi cu tractorul, altfel nu se putea, apoi cu off-road-ul, apoi ambulanţele”, a arătat el.

Citeşte şi: Descoperire uluitoare în ancheta tragediei din Apuseni. Vezi ce a făcut Adrian Iovan înainte de decolare

La Spitalul de la Cluj, au fost trataţi „ca în Vest”, spune Pivniceru. „Aceiaşi oameni, ca la moţi. Profesionalismul colegilor noştri, dedicarea…a fost foarte plăcut pentru un medic care a devenit pacient”, a mai spus el.

Întrebat cum crede că va fi viaţa lui de acum înainte, Pivniceru a răspuns: „Eu am empatizat cu pacienţii mei. I-am crezut, dar nu mereu i-am înţeles. Acum înteleg suferinţa, pentru că am trăit-o. Dacă nu trăieşti suferinţa, ca să ştii cât suferă bolnavul din faţa ta, îl înţelegi mai greu. Imediat ce sănătatea îmi va permite sper să fiu în mijlocul colegilor mei. Până acum timpul a trecut foarte repede. La accident timpul s-a oprit. Ne-a dat un răgaz de meditaţie, forţa să mergem cu şi mai mult curaj înainte”.

Avionul de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla echipajul medical a aterizat forţat, în 20 ianuarie, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba.

În urma accidentului şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Vezi şi: Tragedia din Apuseni i-a speriat pe medicii din Iaşi

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Citeşte şi Dr. Calu, după accidentul aviatic: Mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat. Ce LECŢII DE OMENIE l-au impresionat

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie.

Ulterior, medicul a susţinut o conferinţă de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viaţă, după ce aeronava a intrat în ceaţă, a pierdut înălţime, a pierdut un motor şi apoi „ne-am recules”.

Citeşte şi Declaraţie cutremurătoare: Aura Ion era inertă, nu-şi putea mişca mâinile şi picioarele, dar ne striga pe nume