În cadrul conferinței Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog”, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, medicul primar Valeria Herdea, membru AREPMF, a tras un puternic semnal de alarmă: consumul de droguri a devenit o criză de sănătate publică, iar sistemul este încă departe de a fi pregătit să o gestioneze eficient.
„Am ajuns în secolul XXI ca să conștientizăm cu adevărat fenomenul drogurilor și am întâmpinat două lucruri: nu ne vine să credem că se întâmplă la noi și că se extinde cu o viteză îngrozitor de mare.”, a declarat Dr. Herdea.
Medicul a explicat, la Webdidactica, că ceea ce vedem acum în presă, în spitale sau în școli este doar „vârful aisbergului”, iar realitatea de sub suprafață este mult mai dureroasă. „Avem nevoie de educație continuă și de o conștientizare reală a riscurilor. A vorbi despre droguri înseamnă a vorbi despre controlul minții, despre distrugerea creierului, despre prăbușirea unei vieți.”
Statisticile și experiența clinică arată un dezechilibru major în reacția părinților: „Raportul între părinții care vin și spun că au nevoie de ajutor și realitatea din teren este de 1 la 10.” Această lipsă de asumare și informare lasă copiii vulnerabili, iar intervenția ajunge prea târziu, în cazuri deja grave.
Dr. Herdea a insistat asupra importanței educației pentru sănătate în școli, pledând pentru introducerea acesteia ca materie obligatorie, cel puțin o oră pe săptămână, din clasa pregătitoare până în clasa a IX-a. „Nu vorbim de generația Z sau Alpha – vorbim despre copiii noștri, care au nevoie de informație corectă, accesibilă și constantă despre sănătatea lor.”
Cu toate că există instrumente de diagnostic și voință medicală, sistemul de tratament este subdimensionat: prea puține centre de recuperare, prea puțini psihiatri și o lipsă cronică de fonduri. „Sănătatea are nevoie de bani, la fel cum societatea are nevoie de educație pentru sănătate. Altfel nu vom putea rupe acest cerc vicios.”
În încheiere, medicul a descris cu realism ce înseamnă efectele consumului de droguri: „Pierderea familiei, distrugerea carierei, a viitorului – sunt realități care nu se văd în statistici, dar care lasă urme adânci. Recuperarea este posibilă, dar presupune un efort uriaș din partea întregii societăți.”
Înregistrarea integrală a conferinței poate fi urmărită pe canalul de YouTube al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.