Dr. Virgil Musta: Ce este variola maimuțelor şi ce simptome apar la cei care au luat boala

Dr. Virgil Musta explică în ce situații apare această boală în Europa și care sunt simptomele. A fost înregistrat şi primul caz în SUA.

19 mai 2022, 18:03
Dr. Virgil Musta: Ce este variola maimuțelor şi ce simptome apar la cei care au luat boala

Dr. Virgil Musta explică ce e bine să faci dacă ai „variola maimuţelor”. ”Este o boală asemănătoare cu variola, dar nu are aceeași gravitate. Apare, de obicei, în Africa. În Europa și în SUA a apărut în cazuri foarte rare.

Nu este la fel de contagioasă ca variola, dar la persoanele cu deficiențe imune pot da și forme mai severe de boală. Se manifestă ca un sindrom pseudo-gripal, cu febră, dureri de cap, cu dureri de mușchi, de oase și oboseală extremă.

Variola maimuţei este noul COVID-19. Virusul care îi îngrozeşte pe epidemiologi se extinde în Europa
La câteva zile de la apariția acestor semne, începe să apară o roșeață pe piele, după care evoluează similar cum evoluează leziunile din variola sau cele din varicelă. Deci roșeața se transformă în vezicule care mai apoi se transformă în cruste.

Evoluția este cam de 2- 3 săptămâni și nu are tratament specific. ca prevenție, vaccinul împotriva Variolei previne parțial și pentru această boală.

Tratamentul este de vitamine, antiinflamatoare simptomatice s-a constatat că persoanele, chiar dacă fac boala, dacă sunt vaccinate de variolă au forme ușoare de boală”, a precizat medicul Virgil Musta.

SUA rapotează primul caz de variola maimuței. Oficialii se pregătesc pentru mai multe

Un bărbat care a călătorit recent în Canada este primul caz de variola maimuței depistat în SUA anul acesta, dar oficialii se pregătesc pentru mai multe.

Oficialii din Massachusetts au raportat miercuri un caz izolat de variola maimuței, la un bărbat care a călătorit recent în Canada. Ei analizează eventualele legături cu focarele mici din Europa.

Variola maimuței este de obicei limitată la Africa, iar cazurile rare din SUA și din alte părți sunt de obicei legate de călătoriile acolo. Un număr mic de cazuri confirmate sau suspectate au fost raportate luna aceasta în Regatul Unit, Portugalia și Spania.

Oficialii din domeniul sănătății din SUA au declarat că sunt în contact cu oficiali din Marea Britanie și Canada, ca parte a investigației. Dar ”în acest moment, nu avem nicio informație care să facă legătura între cazul din Massachusetts și cazurile din Marea Britanie”, a spus Jennifer McQuiston de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, potrivit The Guardian. 

Deși este singurul caz din SUA de care CDC îl cunoaște, ”cred că ne pregătim pentru posibilitatea apariției mai multor cazuri”, a spus ea.

Cazul din SUA nu prezintă niciun risc pentru public, iar rezidentul din Massachusetts este internat în spital, dar în stare bună. Bărbatul a călătorit în Canada la sfârșitul lunii aprilie, pentru a se întâlni cu prieteni și s-a întors la începutul lunii mai, a spus McQuiston.

Nouă alertă în sănătate. Boala afectează plămânii şi se răspândeşte rapid în România
Cazul este primul în SUA anul acesta. Anul trecut, statele Texas și Maryland au raportat fiecare câte un caz, la persoane care au călătorit în Nigeria. Variola maimuței începe de obicei cu o boală asemănătoare gripei și umflarea ganglionilor limfatici, urmată de o erupție pe față și pe corp. În Africa, oamenii au fost infectați după ce au fost mușcați de rozătoare sau animale mici și, de obicei, nu se răspândește ușor printre oameni.

Cu toate acestea, anchetatorii din Europa spun că majoritatea cazurilor au fost la bărbați homosexuali sau bisexuali, iar oficialii analizează posibilitatea ca unele infecții să fi fost răspândite prin contact sexual.

Variola maimuței provine din aceeași familie de viruși ca variola. De obicei, este ușoară. Există două tulpini principale: tulpina Congo, care este mai severă – cu o mortalitate de până la 10% – și tulpina din Africa de Vest, care are o rată a mortalității de mai mult de 1% din cazuri.