Dracula a fost vegetarian. Secretele alimentației celui mai de temut domnitor

Dracula, sau mai cunoscut românilor, Vlad Țepeș, ar fi fost vegetarian. Ultimele cercetări arată că cel mai de temut domnitor ar fi avut o alimentație lipsită de origini animale. Scrisorile analizate chimic demonstrează acest lucru.

06 sept. 2023, 13:19
Dracula a fost vegetarian. Secretele alimentației celui mai de temut domnitor
Dracula a fost vegetarian. Secretele alimentației celui mai de demut domnitor

Dracula, personajul pincipal al romanului lui Bran Stoker, ar fi fost vegetarian sau chiar vegan. În luna august a acestui an, autorii unui studiu publicat în revista Analytical Chemistry și intitulată „Count Dracula Resurrected: Proteomic Analysis of Vlad III the Impaler’s Documents by EVA Technology and Mass Spectrometry”, spuneau că în urma analizării chimice a trei scrisori semnate de Vlad Țepeș au descoperit că acesta s-ar putea să fi suferit de o boală rară care îl făcea să verse lacrimi de sânge. Acum au apărut ni informații interesante despre dieta pe care voievodul Țării Românești ar fi avut-o.

Citește și: Localitatea unde toți oamenii poartă numele de Țepeș. Cum se deosebesc între ei

Dracula plângea cu lacrimi de sânge și nu mânca deloc carne

Cercetătorii de la Universitatea Catania din Italia au extras mii de fragmente de proteine de pe suprafața a trei scrisori și au izolat circa 500 dintre cele care prezentau semne de degradare, ceea ce indică faptul că erau mai vechi de 500 de ani. Specialiștii au izolat alte 100 dintre cele mai degradate proteine care erau probabil și cele mai vechi. Aproximativ 16 dintre aceste molecule proteice ar fi de origine umană și cel mai probabil provin de la domnitorul Țării Românești, Vlad Țepeș, despre care istoricii notează că ar fi ordonat uciderea a peste 80.000 de persoane, prin tragerea acestora în țeapă.

Aceste proteine sugerează faptul că Vlad Țepeș, cunoscut ca cel mai sângeros domnitor dintre toți cei amintiți de istorie, s-ar putea să fi suferit de boli respiratorii și de hemolacria, afecțiune care face ca lacrimile să fie amestecate cu sânge. Unul dintre autorii studiului, Gleb Zilberstein, a spus că absența proteinelor animale din moleculele extrase de pe scrisori arată că cel care l-a inspirat pe Bram Stoker să îl creeze pe Dracula ar fi fost vegan. Cu siguranță alegerea lui Vlad Țepeș nu a fost din rațiuni etice, cum se întâmplă în zilele noastre, ci din cauza hranei de origine animală ce era procurată foarte greu în acea perioadă. De asemenea, clima din Europa era foarte rece. Chiar și aristocrații din Europa aveau o dietă deficitară din acest punct de vedere, consumul de carne fiind foarte scăzut.

„Dracula s-ar putea să fi fost vegetarian sau vegan din cauza unei diete proaste sau a sănătății precare”, a spus dr. Zilberstein, demersul fiind relatat de Smithsonian Magazine.

Descoperirile anunțate recent arată cum astfel de tehnici de prelevare a fragmentelor de proteine de pe documentele cu care au intrat în contact diverse personalități istorice pot dezvălui lucruri noi despre acestea. Cu toate că multe persoane din perioada medievală au atins aceste documente, cele mai importante dintre proteinele antice analizate „ar trebui să fie asociate cu prințul Vlad Țepeș, care a scris și a semnat aceste scrisori”, au spus oamenii de știință.

Citește și: „Un principe care a zidit biserici și mănăstiri nu poate fi declarat vampir”. La A.I. Cuza a fost dezvelit bustul lui Vlad Țepeș