Indiciul vechi de 550 de ani care ne arată cum era de fapt Vlad Țepeș

Doi cercetători au analizat într-o cameră din Transilvania un document vechi de 550 de ani, semnat chiar de Vlad Țepeș.

12 dec. 2022, 21:55
Indiciul vechi de 550 de ani care ne arată cum era de fapt Vlad Țepeș
Cum atăta de fapt Vlad Țepeș

Gleb și Svetlana Zilberstein au extras material genetic din scrisorile scrise de Vlad Țepeș, inspirația pentru contele vampir din romanul lui Bram Stoker. Aceștia vor construi o imagine a constituției fizice a domnitorului cunoscut pentru practica sa de a-și trage dușmanii în țeapă, dar și condițiile în care a trăit, potrivit The Guardian.

„A fost uimitor faptul că am extras moleculele lui Dracula în ziua în care romanul lui Bram Stroker a împlinit 125 de ani de la publicare. Nu am planificat în mod special această dată. Toată noaptea, după extragerea moleculelor lui Dracula, a plouat, câinii au urlat și a fulgerat. A fost într-adevăr o atmosferă foarte magică. Contele Dracula și-a binecuvântat eliberarea din arhiva românească”, a declarat Gleb.

Citește și: Legăturile Regelui Charles, cel mai bătrân monarh încoronat din istorie, cu România. „Descind din Vlad Țepeș!”

„Datoria noastră este să găsim urmele biochimice rămase din momentul în care obiectul istoric a fost creat sau când a fost folosit de un personaj istoric. Când găsim „biomolecule istorice”, începem să le analizăm. Adică, să determinăm compoziția moleculară și vârsta moleculelor istorice. Determinăm în principal proteinele și metaboliții”, a adăugat acesta.

„Aceste molecule sunt mai stabile decât ADN-ul și oferă mai multe informații despre condițiile de mediu, sănătatea, stilul de viață, alimentația personajului istoric căruia i-au aparținut moleculele istorice”, a mai spus el.

Cei doi soți s-au născut în Kazahstan și de 26 de ani trăiesc și lucrează în Tel Aviv, Israel. Alături de profesorul Pier Giorgio Righetti de la Universitatea Politehnică din Milano, au dezvoltatt analiza biochimică folosită pentru extragerea proteinelor din obiecte atinse sau purtate de oameni care au murit cu mult timp în urmă. Primul expriment de acest fel a fost făcut pe manuscrisul original al romanului „Maestrul și Margareta” al scriitorului sovietic Mihail Bulgakov.

Citește și: Incident neobișnuit în Bușteni. Salvamontiștii au oprit un turist îmbrăcat în Dracula care voia să ajungă pe Vârful Omu, echipat cu o sticlă de alcool

„Am găsit urme de morfină și proteine de patologie renală în paginile manuscrisului, ceea ce dovedește că l-a scris în timp ce se afla sub influența medicamentelor pe care le folosea pentru a calma durerile acute la rinichi.

După Bulgakov, ne-am ocupat de Anton Cehov. Am analizat cămașa în care a murit și ultima sa scrisoare. Cehov suferea de tuberculoză și a folosit diverse substanțe ca analgezice, dar a murit din cauza unui atac cerebral. După Cehov, am început să investigăm scrisoarea lui George Orwell către Moscova și am găsit urme de tuberculoză, pe care a contractat-o în Spania”, a povestit Gleb.

În cazul lui Vlad Țepeș, cercetătorii au analizat o scrisoare scrisă de acesta, la 4 august 1475, prin care îi anunța pe sibieni că își va stabili reședința în orașul lor.

„În urma analizei noastre, ne așteptăm să primim o imagine a unui portret molecular al lui Dracula atunci când a scris sau a semnat aceste scrisori – adică care era starea lui de sănătate, ce a mâncat și cum era atmosfera în jurul lui”, a mai spus Ziberstein.