Plen reunit pe 27 februarie pentru numirea preşedintelui AEP. Drăghici: Îmi depun candidatura. Depinde de colegii din Parlament

Deputatul PSD Mircea Drăghici a declarat, miercuri, că îşi depune candidatura pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi că depinde de Parlament dacă va fi validat, potrivit Agerpres. Parlamentul se va reuni în şedinţă comună miercurea viitoare pentru numirea noului şef al Autorităţii Electorale Permanente.

RomaniaTV.net
20 feb. 2019, 12:54
Plen reunit pe 27 februarie pentru numirea preşedintelui AEP. Drăghici: Îmi depun candidatura. Depinde de colegii din Parlament

Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au stabilit miercuri calendarul pentru numirea preşedintelui AEP, astfel încât pe 27 februarie va avea loc o şedinţă de plen comun pentru validarea şefului Autorităţii Electorale Permanente.

„A fost calendarul aprobat: luni, 25 februarie, este termenul de depunere a candidaturilor din partea tuturor grupurilor parlamentare, pe 26 februarie vor fi dezbateri în cadrul comisiilor şi pe 27 – plen reunit, în care se va valida probabil decizia”, a precizat vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda.

Întrebat despre propunerea Opoziţiei potrivit căreia preşedintele AEP trebuie să fie din rândul societăţii civile şi că nominalizarea PSD ar „reflecta intenţia domnului Dragnea de a frauda viitoarele alegeri”, Claudiu Manda a răspuns: „Dacă intrăm într-o astfel de logică, oricine propune cu gândul de a frauda. Sigur că nu face bine democraţiei. Şi aşa trăim într-o zonă în care fiecare acuză pe fiecare. Este important ca cine ajunge acolo să respecte legea şi să facă tot ce depinde de atribuţiile pe care le are astfel încât să avem alegeri corecte şi să nu fie nicio problemă. Eu acum îl aştept pe domnul Drăghici. Nu l-am văzut cu gânduri de genul acesta”.

Mircea Drăghici: Îmi depun candidatura. Depinde de colegii din Parlament

Întrebat în legătură cu faptul că a fost validat de Comitetul Executiv Naţional al PSD ca propunere pentru funcţia de preşedinte al AEP şi când va demisiona din partid, Mircea Drăghici a spus: „Întâi să vedem dacă voi ajunge acolo. Îmi depun întâi candidatura. Depinde de colegii din Parlament”.

El a adăugat că postul din conducerea AEP nu revine ALDE.

„În coaliţie nu a fost niciodată locul la ALDE. Nu a fost. A fost o cerere a domnului Barbu (Daniel Barbu – n.r.), la momentul acela, pe care coaliţia a crezut de cuviinţă că este o alegere bună şi s-a decis aşa”, a explicat Drăghici.

Deputatul a spus că i se pare normal să ocupe funcţia de conducere la AEP atât timp cât nu va mai fi om politic, chiar dacă acum este trezorierul PSD.

„Atât timp cât nu voi mai fi un om politic, da, mi se pare normal”, a răspuns Drăghici, întrebat dacă i se pare normal să meargă la AEP în condiţiile în care acum este trezorier al PSD, iar AEP verifică banii partidelor politice în campania electorală.

Daniel Barbu şi-a depus, săptămâna trecută, demisia de la conducerea AEP, din motive personale.

Mai multe ONG-uri şi PNL solicită PSD retragerea propunerii lui Mircea Drăghici pentru şefia AEP

Mai multe ONG-uri din România își exprimă îngrijorarea și indignarea față de propunerea pentru numirea la conducerea Autorității Electorale Permanente a lui Mircea Drăghici, după vacantarea postului în urma demisiei președintelui Daniel Barbu. „Numirea unei persoane care este cercetată penal pentru fapte care au legătură cu utilizarea ilegală a fondurilor pentru subvenții primite de partide constituie un derapaj major și poate conduce la pierderea credibilității instituției”, se arată într-o scrisoare a OUG-urilor.

Şi liberalii consideră că nominalizarea deputatului Mircea Drăghici la şefia AEP arată intenţia fraudării alegerilor de către PSD şi solicită tuturor partidelor parlamentare să susţină un candidat care să nu aparţină coaliţiei guvernamentale.