Dragnea: Iohannis o va nominaliza pe Sevil Shhaideh. Serviciile să aibă o poziţie foarte clară dacă există o problemă de securitate

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că este optimist şi crede că preşedintele Klaus Iohannis o va nominaliza pe Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier. În caz contrar, a sugerat Dragnea, şeful statului se va confrunta cu un "război politic sau un conflict inutil". În plus, liderul PSD le-a cerut "public şi prieteneşte" serviciilor secrete să precizeze dacă sunt probleme legate de premierul nominalizat Sevil Shhaideh şi soţul acesteia.

22 dec. 2016, 14:25
Dragnea: Iohannis o va nominaliza pe Sevil Shhaideh. Serviciile să aibă o poziţie foarte clară dacă există o problemă de securitate

Eu cred ca presedintele este un bun roman si vrea ca tara care l-a ales presedinte sa o duca mai bine. Nu imi fac griji (n.r. – ca Iohannis nu o va nominaliza pe Sevil Shhaideh). Cred ca presedintele o va nominaliza pe Sevil Shhaideh, pentru ca nu cred ca vrea un razboi politic sau un conflict inutil„, a declarat Liviu Dragnea.

Intrebat de jurnalisti ce va urma in cazul in care presedintele Iohannis va respingere nominalizarea lui Sevil Shhaideh, Dragnea a raspuns: „Eu sunt sigur ca o va nominaliza”.

Liderul PSD a mai precizat ca Traian Basescu „bate campii” atunci cand spune ca este ingrijorat din cauza legaturilor pe care sotului lui Shhaideh le are cu autoritatile din Siria.

Sotul lui Sevil este un cetatean roman. Sunt absolut convins ca toate institutiile statului roman, asa cum ne verifica pe toti, de cand ne-am nascut pana in zilele noastre, cred ca nu acordau cetatenie romana unui om daca era o problema. Eu il cunosc bine pe sotul lui Sevil Shhaideh, este un om serios, foarte bine pregatit. Am vazut cateva legatii, inclusiv de la un fost presedinte, care bate campii. Nu exista niciun fel de vulnerabilitate”, a spus Dragnea.

„Pe mine ca intereseaza ca premierul sa fie un om in care sa am incredere, pentru ca raspunderea politica totala este a mea. Este un program politic pe care eu l-am conceput si care a primit incredere uriasa de la romani si vreau ca el sa fie pus in aplicare. Sevil Shhaideh este foarte bine pregatita, am lucrat impreuna. Are viziune de dezvoltare, are stiinta administratiei, stie cum se face un buget, are capacitatea manageriala de a conduce un Guvern cu un program de guvernare care nu e complicat, numai ca trebuie pus in practica„, a adaugat acesta.

Dragnea: Serviciile secrete să aibă o poziţie foarte clară dacă există o problemă de securitate în ce priveşte nominalizarea lui Sevil Shhaideh

Dragnea a calificat drept „glume proaste” şi „pretexte slabe” informaţiile legate de faptul că ar exista riscuri de securitate naţională având în vedere că soţul premierului desemnat ar fi un simpatizant al regimului Bashar al-Assad, el lucrând în Ministerul Agriculturii din Siria mai mult de 20 de ani.

Daca cineva crede ca ne poate convinge ca s-ar putea refuza o asemenea desemnare cu asemenea pretexte slabe, se insala amarnic. Nu exista niciun risc aici. Risc de securitate nationala a fost guvernul zero al lui Dacian Ciolos, care a adus prejudicii Romaniei de miliarde de euro. Aici, serviciile de urgenta ar fi trebuit sa intervina demult, nu sa stea indiferente sau sa se complaca intr-o neimplicare, nesesizare ferma a unor derapaje ale acestui guvern. Sunt sigur ca toate serviciile de informatii din Romania l-au informat chiar pe presedinte despre ce se intampla. Risc de securitate nationala a fost anul acesta, cand Romania a fost pusa intre paranteze. Indiferent cat se poate anula instalarea Guvernului, vom ajunge toti la aceste informatii si la cauzele pentru care Romania a pierdut un an de zile. Restul sunt glume proaste si pretexte inventate care nu stau in picioare. Doamne Sevil Shhaideh a fost ministru in Guvern, atunci nu au avut o problema serviciile? Sa fim seriosi!„, a precizat presedintele PSD.

 

Întrebat despre afacerile şi proprietăţile acestuia din Siria, Dragnea a raspuns: „Dacă aveţi aceste informaţii, vă rog să le daţi dumneavoastră sau patronii dumneavoastră de la Realitatea domnului Edi Hellvig sau domnului Predoiu de la SIE sau doamnului Iohannis – dacă vorbim de imobiliare – sau domnului Rareş Bogdan, că am văzut că este foarte bun în aceste analize”.

În plus, preşedintele PSD le-a cerut „public şi prieteneşte” serviciilor secrete să precizeze dacă sunt probleme legate de premierul nominalizat Sevil Shhaideh şi soţul acesteia, precizând că în caz contrar va considera că zvonurile privind eventualele riscuri vin de la SRI şi SIE.

„Serviciile secrete ar trebui să aibă o poziţie foarte clară dacă există o problemă de securitate sau vreo problemă în ce priveşte această nominalizare, altfel eu o să consider că aceste zvonuri pleacă de la ei şi chiar le cer public, prieteneşte, că ne cunoaştem foarte bine„, a spus Dragnea, întrebat despre o eventuală împotrivire a SRI legat de Sevil Shhaideh şi soţul acesteia.

Liviu Dragnea a mai precizat ca Sevil Shhaideh se afla in Bucuresti si ca lucreaza la buget si ca este „o decizie corecta” ca nu are nicio iesire publica pana nu exista o desemnare oficiala din partea presedintelui. Mai mult, considera Dragnea, „este obligatoriu” ca Iohannis sa se intalneasca si sa discute cu Sevil Shhaideh.

Daca presedintele o va chema la o discutie numai pe Sevil Shhaideh, categoric va merge. Nu imi aduc aminte sa fi fost vreo desemnare de prim-ministru, fara ca inainte presedintele sa aiba o discutie cu cel pe care vrea sa il desemneze. Nu am o problema cu presedintele. Am o problema cu faptul ca se intarzie aceasta desemnare. Va merge, va discuta despre cum vede guvernarea, despre deficit, crestere economica. Ce nu pot discuta, este despre echipa guvernamentala pentru ca este o procedura care se desfasoara in interiorul partidelor si in Parlament. Este obligatoriu sa poarte aceasta discutie„, a spus Liviu Dragnea.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că va desemna premierul după Crăciun.

„Consultările s-au încheiat, după două zile, cu partidele parlamentare. Am avut în cursul acestor consultări două propuneri pentru poziția de prim-ministru: PSD a propus-o pe doamna Shhaideh, iar PMP pe domnul Tomac. Pe de altă parte, între timp s-a constituit o coaliție majoritară în Parlament, o coaliție formată de PSD, ALDE și UDMR. În consecință, în zilele următoare voi avea discuții pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri consultări cu PSD-ALDE, PNL, USR și UDMR, iar joi cu PMP și grupul minorităților naționale din Parlament.