Drama refugiaţilor, au scăpat de război şi acum sunt cei mai expuşi la coronavirus. „Nu avem nici măcar apă şi săpun, suntem îngroziţi”

În regiunea siriană Idlib, care de trei luni este teatrul unui violent război între militarii regimului de la Damasc, susţinuţi de Rusia, şi rebelii susţinuţi de Turcia, nu există nici cele mai minime facilități cu care să se lupte împotriva coronavirusului. Guvernul sirian neagă existenţa vreunui caz de Covid-19 în țară, dar până joi toate legăturile cu Iranul rămaseseră deschise.
Iulian Tudor
20 mart. 2020, 18:18
Drama refugiaţilor, au scăpat de război şi acum sunt cei mai expuşi la coronavirus.

Pandemia de coronavirus a băgat spaima în miliarde de oameni, din toate colţurile planetei, dar în teatrele de conflict situaţia pare să fie mai dramatică decât în celelalte locuri de pe planetă. Jurnaliştii de la La Repubblica au făcut un reportaj într-o astfel de zonă, la graniţa turco-siriană. Nu este propriu-zis o zonă de luptă, dar oamenii de aici poartă pe chipuri groaza provocată de război. În plus, ea sporeşte când aude de noua pandemie care omoară lumea.

Citeşte şi COVID-19. SUA se va confrunta cu 2,25 milioane de şomeri din acest weekend, la o săptămână de la explozia pandemiei peste Ocean

Când lucrătorii umanitari cu salopete și măști albastre pe față au ajuns în tabăra Atmeh de la granița turco-siriană, refugiații au crezut imediat că Covid-19 a ajuns la ei. Mulți dintre ei au intrat în panică, după cum spune Ibrahim Fahal, tată a șapte copii, care tocmai scăpaseră din sângerosul război. „Acum suntem şi mai îngroziţi decât înainte, pentru că aici nu avem nici măcar apă şi săpun pentru a ne spăla mâinile„, spune Ibrahim. În plus, şi personalul care conduce tabăra se teme de ce e mai rău, aici neexistând nici cele mai elementare instrumente de a lupta cu coronavirusul. Situaţia e cu atât mai disperată cu cât aproximativ 900.000 de oameni s-au refugiat în taberele din regiunea Idlib, controlate de rebelii susţinuţi de Turcia. Oamenii spun că bombardamentele regimului Assad, susţinut de Moscova, au lovit şi distrus numeroase facilități de sănătate din regiune, spitale sau clinici, anihilând astfel un posibil răspuns la coronavirus. 

Criza ar face ravagii printre refugiaţi

Sute de mii de oameni trăiesc în corturi supraaglomerate, astfel că dacă pandemia ar ajunge aici ar face ravagii. Căștile Albe au lucrat pentru pregătirea a 60 de paturi în cazul unei eventuale crize, iar unele operații de sterilizare au fost efectuate în spații comune din provincia Alep. „Peste 3,5 milioane de civili sunt prinși în nord-vestul Siriei, cu spitale bombardate și servicii de sănătate foarte limitate. O epidemie de coronavirus este doar o problemă de timp, iar numărul de persoane care ar putea fi afectate ar putea fi halucinant„, spune Laila Kiki, directoarea Syria Campaign. Până în prezent, verificarea existenței cazurilor de coronavirus este încă imposibilă în Idlib, deoarece nu există teste.

Potrivit lui Adam Coutts, specialist în sănătate publică de la Universitatea Cambridge, refugiații sunt printre cele mai vulnerabile categorii la coronavirus. „OMS le-a cerut tuturor țărilor să se pregătească pentru a stopa răspândirea Covid-19, dar pe de altă parte s-a făcut foarte puțin pentru populațiile care locuiesc în taberele de refugiați din Orientul Mijlociu și Europa„, spune acesta. Aceleaşi concluzii le trage şi Înaltul Comisariat ONU pentru Reefugiaţi. „Nici măcar în tabăra Moria, de pe insula Lesbos, care găzduiește 20.000 de oameni, când ea a fost proiectată pentru 3.000, nu există suficientă apă pentru spălarea mâinilor. Totodată, nu există posibilitatea de a menține o distanță sigură între oameni„, spune Hilde Voochten, de la Medici fără Frontiere.

Oficial, regimul sirian a negat că există cazuri confirmate de coronavirus în zonele aflate sub controlul său, după zvonurile din ultimele zile care vorbeau despre zeci de persoane infectate în Daraa, Latakia și alte zone ale țării.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Zodii care se vor îmbogăți în perioada următoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul îți confiscă și îți vinde totul din casă. Se achită toți banii în 15 zile. Legea valabilă în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce