Drama româncei din Italia care a rămas fără Venitul de cetățenie. Elena este în pragul disperării: „Uneori este greu să mai speri, dar da, te simți umilită”

Aceste vremuri extrem de dificile sunt resimțite peste tot în lume, iar românii care trăiesc în străinătate se confruntă cu probleme din ce în ce mai mari. Acesta este și cazul unei românce stabilite în Italia. Elena a fost informată că nu va mai beneficia de Venitul de cetățenie, iar acum femeia este disperată.

03 aug. 2023, 17:15
Drama româncei din Italia care a rămas fără Venitul de cetățenie. Elena este în pragul disperării: „Uneori este greu să mai speri, dar da, te simți umilită”
Drama Elenei, românca din Italia care a rămas fără Venitul de cetățenie și este în pragul disperării: „Uneori este greu să mai speri, dar da, te simți umilită”

Elena Rotaru este o femeie în vârsta de 51 de ani, care locuiește în Italia, unde reușește cu greu să facă față acestor vremuri extrem de complicate. Chiar și așa, până acum a reușit să își crească singură fiica. Acum însă lucrurile au devenit și mai dificile pentru ea, pentru că se numără printre miile de persoane care au fost notificate de către INPS (Institutul Național de Protecție Socială) cu privire la suspendarea Venitului de cetățenie (Reddito di cittadinanza).

Acesta este un ajutor financiar acordat de către statul italian pentru persoanele care nu au venit sau au un venit foarte mic. Acest spijin era esențial pentru Elena.

Citește și: Elena Cârstea nu scapă de necazuri, la șase luni de la atacul cerebral. Fosta artistă nu s-a refăcut complet, dar se va întoarce la muncă: „Tot cu bastonul mă deplasez. Am probleme, merg greu”

„M-au lăsat baltă cu un simplu SMS”, a spus conaționala noastră.

Mai multe persoane care beneficiau de acest ajutor s-au trezit cu un mesaj text prin care erau notificați că nu vor mai primi acești bani. Elena, care îl primea pentru fiica sa, a înțeles asta abia când s-a prezentat la un CAF (centru de asistență fiscală) unde i-au explicat că nu îl va mai primi.

„Se știa că îl vor scoate – a spus ea pentru Fanpage.it – dar nu credeam că-l vor suspenda de la o persoană aflată într-o situație ca a mea. O am pe fiica mea care tocmai a împlinit 18 ani și trebuie să urmeze ultimul am de liceu, apoi este de plătit chiria”.

Elena locuiește în Catania de 23 de ani. În acest oraș sicilian, unde s-a născut fiica ei, și-a construit o nouă viață. A muncit timp de 15 ani la negru într-un magazin de mobilă second hand, unde câștiga 100 de euro pe săptămână, lucrând cinci zile pe săptămână, până la ora 13:30.

„Am încercat să găsesc un loc de muncă mai bun, cu contract și cu un salariu mai mare. Dar nu am reușit”, mărturisește ea. Elena are o diplomă de tehnician dentar obținută în România, dar nu a reușit niciodată să profeseze în Italia.

Cu toate că a întâmpinat enorm de multe dificultăți, Elena a lucrat în Italia cât de mult a putut: „Atât timp cât am avut un loc de muncă, chiar dacă era la negru, nu mi-a trecut prin cap să cer Venitul de Cetățenie.”

Chiar și așa, în februarie a anului 2022 a fost concediată: „Au decis să păstreze doar tinerii la magazin”, a explicat ea. De atunci, a făcut eforturi pentru a-și găsi un alt serviciu, însă totul a fost în zadar.

„Nu am avut niciodată șansa de a solicita cetățenia italiană, deoarece trebuie să demonstrezi că ai un anumit venit. Cum aș fi putut să demonstrez acest lucru, fără un loc de muncă legal?”

În octombrie 2022, împinsă de necesitate, Elena a cerut și a primit „Reddito di Cittadinanza”. Ajutorul era de 668 de euro, incluzând și contribuția pentru fiica ei, care era încă minoră. Cu toate acestea, căutarea unui loc de muncă a continuat fără succes.

„Nimeni nu a fost dispus să mă angajeze legal. Îmi spuneau că ar trebui să plătească mai mulți bani pentru taxe decât mi-ar da mie”.

În ciuda numeroaselor vizite la Centrul pentru ocuparea forței de muncă, nu a găsit niciodată o ofertă de muncă potrivită pentru ea. Acum, singura soluție pare să fie acceptarea unui loc de muncă la negru, dacă îl găsește. Întrebată despre ce va face acum.

„Trebuie să ne adaptăm în funcție de posibilitățile noastre, nu-i așa?”, a răspuns Elena.

Apartamentul, format din două camere și o bucătărie, s-ar putea să-l schimbe pe o garsonieră pentru a reduce cheltuielile, iar ajutorul care vine de la mama ei, din România, este acceptat cu bucurie:

„Este și asta puțin ciudat, nu-i așa? De obicei trimiți bani de aici în țara ta. La mine, însă, se întâmplă invers.”

Cu toate acestea, Elena nu își pierde speranța: „Sunt o persoană optimistă, sper întotdeauna că lucrurile se vor schimba. Sper să găsesc ceva pentru mine… dar uneori este greu să mai speri”.

„Te simți… nu vreau să spun umilită, dar da, te simți umilită, așa este!”, a concluzionat aceasta.

Citește și: Anunţ de ultimă oră despre Elena Udrea. Iubitul ei a dat vestea după ultima convorbire cu fostul ministru