Dronă NATO ridicată deasupra Poloniei, după primul atac rusesc asupra unei țări din alianță

O dronă NATO a fost ridicată deasupra Poloniei pentru a supraveghea zona, după ce Rusia a atacat prima țară de pe teritoriul Alianței.

15 nov. 2022, 21:25
Dronă NATO ridicată deasupra Poloniei, după primul atac rusesc asupra unei țări din alianță

Alertă NATO! Două rachete rătăcite au căzut în orașul polonez Przewodów, de pe partea poloneză a graniței cu Ucraina. Acestea au lovit uscătoarele de cereale. Doi cetățeni polonezi au murit în timpul atacului. La fața locului se află poliția locală, procuratura și unități ale armatei poloneze.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a fost întrebat despre situația din Polonia și a declarat că nu are informații relevante, nu dorește să comenteze și nici să speculeze. dar că SUA „vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”

Au apărut primele imagini de la locul în care au căzut rachetele rusești în Polonia. Postul polonez de radio Zet a relatat, marți seara, că două rachete rătăcite au căzut în orașul polonez Przewodów, de pe partea poloneză a graniței cu Ucraina.

Acestea au lovit uscătoarele de cereale. Doi cetățeni polonezi au murit în timpul atacului. La fața locului se află poliția locală, procuratura și unități ale armatei poloneze

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune urgentă a organismului care se ocupă de problemele de securitate naţională şi apărare, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului pe contul de Twitter, relatează Reuters.

Rachetele ruseşti au lovit Polonia, ţară NATO. Reuniune de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare

Situaţia din Ucraina a devenit „critică” marţi, după ce un val de atacuri aeriene ruseşti, de o intensitate fără precedent, a ţintit infrastructura energetică în regiuni de pe întreg cuprinsul ţării. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, Rusia a lansat peste 100 de rachete, majoritatea fiind rachete de croazieră. Chiar dacă cele mai multe au fost interceptate, două dintre ele au lovit blocuri de locuinţe din Kiev şi există cel puţin un mort. Milioane de ucraineni au rămas în beznă şi există riscul să nu mai funcţioneze nici sirenele care anunţă raidurile aeriene. Avariile majore care au fost provocate infrastructurii energetice din Ucraina are consecinţe şi în Republica Moldova, unde mai multe localităţi au rămas în beznă.

Război în Ucraina. Bombardamente masive în multe oraşe, pene masive de curent în toată ţara

Rachetele au căzut în localitatea Przewodow, lovind o fermă de cereale. Poliția, parchetul și armata sunt deja la fața locului. Forțele armate poloneze sunt în „alertă maximă”, potrivit postului de radio polonez ZET.

Pompierii au confirmat că au avut loc explozii în Przewodow, dar au spus că în acest moment nu sunt cunoscute cauzele, a declarat într-un interviu pentru Radio Lublin purtătorul de cuvânt al pompierilor din zonă.