Drone şi rachete de croazieră au atacat instalaţii petroliere saudite

Publicat: Joi, 19 Septembrie 2019 10:20 // Actualizat: Joi, 19 Septembrie 2019 10:20 // Sursa: romaniatv.net

Arabia Saudită acuză că atacurile împotriva a două instalaţii petroliere saudite provin din ”nord” şi că au fost ”incontestabil” susţinute de Iran, precizând că regatul anchetează în continuare cu privire la locul ”exact” al lansării acestora, relatează AFP.

”Atacul a fost lansat din nord şi a fost incontestabil sponsorizat de Iran”, a acuzat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Turki al-Maliki, într-o conferinţă de presă dedicată prezentării concluziilor unei anchete oficiale, în care au fost dezvăluite fragmente de ”drone” şi ”rachete de croazieră”.

Potrivit lui al-Maliki, 18 drone şi şapte rachete de croazieră au lovit instalaţiile, provenind dintr-un loc care nu se află în Yemen, situat la sud de Arabia Saudită şi de unde rebelii huthi au revendicat atacul.

Oficialul saudit nu a acuzat, însă, în mod direct Iranul de faptul că a lansat atacurile de pe teritoriul iranian, afirmându-şi doar certitudinea cu privire la capacitatea regatului de a găsi locul lansării la finalul anchetei.

Citeşte şi Emmanuel Macron dă asigurări Arabiei Saudite că susţine anchetele privind atacurile asupra siturilor petroliere Abqaiq şi Khurias

Iranul dezminte că a jucat cel mai mic rol în atacurile de sâmbătă împotriva a două structuri petroliere majore din Arabia Saudită, rivalul său regional, care au scăzut cu jumătate producţia de petrol a regatului şi a crescut preţul ţiţeiului, care a scăzut la loc.Republica islamică îşi exprimă în schimb susţinerea politică faţă de rebelii yemniţi huthi.

Miercuri, preşedintele american Donald Trump a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter o înăsprire ”substanţială” a sancţiunilor impuse Iranului.

Tensiunile dintre Washington şi Teheran au continuat să  crească după retragerea unilaterală a Statelor Unite, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclar iranian şi reimpunerea unui regim de sancţiuni dure Iranului.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8744
RON
25 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H