Dronele sinucigaşe fac ravagii în armata lui Putin. Imagini incredibile cu drone kamikaze Switchblade în acţiune

Armata ucraineană a primit deja în arsenal dronele sinucigașe americane Switchblade, care dau lovituri devastatoare pe front.

06 mai 2022, 22:05

Imagini cu primele lovituri pe câmpul de luptă au apărut pe rețelele de socializare. Este indicată ceea ce pare a fi prima înregistrare video a unei lovituri cu drone kamikaze Switchblade asupra trupelor rusești făcută de către Brigada 53 mecanizată din Ucraina.

SRI spune că are dovezi că serviciile ruse au încercat să atace cibernetic Guvernul României. „Poate au și reușit”
La mijlocul lunii aprilie, Pentagonul anunța că analizează opțiuni de antrenare a mai multor militari ucraineni în ceea ce privește folosirea dronelor Switchblade pe care le furnizează deja forțelor armate ale Kievului, potrivit CNN.

Casa Albă a anunțat din 16 martie că va furniza Ucrainei 100 de drone Switchblade, ca parte a unui pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari.

Departamentul american al Apărării va acorda un contract de 17,8 milioane de dolari pentru ca industria să producă și să trimită drone Switchblade în Ucraina, în contextul în care conflictul cu Rusia continuă, a declarat vineri un oficial al Departamentului Apărării, potrivit CNN.

„17,8 milioane de dolari pentru sistemele aeriene fără pilot Switchblade – aceasta este o atribuire care va fi aprobată în această după-amiază”, a declarat subsecretarul apărării pentru achiziții și susținere, Dr. William A. LaPlante, în timpul unei informale cu presa.

Aceste drone vor fi cumpărate din industrie și livrate Ucrainei în cadrul finanțării Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, aprobată în cadrul finanțării suplimentare a ajutorului pentru Ucraina, care a fost adoptată împreună cu o lege masivă de cheltuieli în Congresul SUA la jumătatea lunii martie.

Finanțarea totală a USAI din acel proiect de lege a fost de 300 de milioane de dolari, iar Departamentul Apărării a acordat până acum 136,8 milioane de dolari din această sumă, a precizat LaPlante.

Cele 136,8 milioane de dolari au fost destinate cumpărării și trimiterii în Ucraina de „sisteme aeriene fără pilot, Puma, arme de precizie avansată, dispozitive de comunicare, echipamente și provizii medicale de luptă, mese gata preparate, chiar și binocluri”, în opt contracte diferite, a spus LaPlante.

Dronele Switchbalde sunt cunoscute drept drone „kamikaze”. Sunt drone de mici dimensiuni, portabile, care au focoase și detonează la impact.

Cel mai mic model poate atinge o țintă de până la 10 kilometri distanță, potrivit AeroVironment, compania care le produce.

Rusia folosește la rândul ei modele proprii ale unor drone kamikaze în Ucraina, armata ucraineană afirmând însă că acestea nu prea au succes în a-și lovi țintele.

Fost comandant SUA: „Ruşii au ochii pe Republica Moldova, dacă o pot lua, o vor face”
Dronele kamikaze folosite de Rusia se numesc ZALA KYB, sunt un tip de „muniții rătăcitoare” – aeronave pilotate de la distanță ce pot sta mai mult timp în aer și pot fi prăbușite intenționat în grupuri de inamici sau vehicule militare.

Dronele ZALA KYB sunt produse de Zala Aero, o subsidiară a grupului Kalashnikov. Acestea pot transporta până la 3 kg de încărcătură (senzori și explozibil), zboară sub plafonul radar, cu o autonomie de peste jumătate de oră, o rază de circa 40 de km și pot prinde o viteză de 130 km/h.