Dronele sinucigaşe iraniene fac prăpăd în Ucraina. Noua armă a lui Putin loveşte ţintă după ţintă VIDEO

Kievul este îngrijorat după ce forțele ruse au întețit atacurile cu drone iraniene asupra unor obiective din Odesa. Luni, președintele ucrainean s-a întâlnit cu șeful forțelor armate, al serviciilor de informații militare și comandanți militari.

27 sept. 2022, 09:40

Introduse recent pe frontul din Ucraina, dronele iraniene reprezintă o amenințare serioasă pentru apărarea antiaeriană ucraineană, după ce forțele ruse au țintit cu ajutorul lor infrastructură militară și echipamente de luptă, spun soldații ucraineni aflați pe front, relatează Politico.

Luni, un obiectiv militar din Odessa a fost lovit de drone iraniene, provocând in incendiu și detonarea muniției, al treilea atac în doar trei zile, a transmis comandamentul ucrainean „Sud”, potrivit New York Times. Pe parcursul weekendului trecut,  aceste drone au roit pe cerul Ucrainei, declanșând riposta aeriană a forțelor ucrainene, și îngrozind locuitorii care le-au urmărit zburând deasupra lor. Deși mai multe astfel de drone au fost doborâte, acestea „au lovit clădirea administrativă din centrul orașului de trei ori” înaintea ca apărarea aeriană ucraineană să intervină și să elimine un al patrulea vehicul fără pilot.

Ruşii se revoltă faţă de mobilizarea ordonantă de Putin. Proteste masive şi confruntări violente cu poliţia în Daghestan

Pe măsură ce Moscova a devenit tot mai izolată pe plan internațional și și-a văzut arsenalul epuizat și mai puțin eficace împotriva armelor furnizate Ucrainei de SUA și aliații săi, în cadrul campaniei sale militare ce durează de șapte luni, a apelat la sprijinul militar al altor țări autoritare precum Iranul, care și-a intensificat în mod discret vânzările de drone către Rusia. Se crede că dronele de luptă ale Iranului nu au fost până acum desfășurate în afara Orientului Mijlociu.

Pe fondul creșterii amenințării reprezentate de dronele fabricate în Iran, Zelenski a revocat sâmbătă acreditarea ambasadorului iranian și a redus semnificativ numărul personalului diplomatic în Ucraina. Într-un interviu acordat postului francez TV5Monde, Zelenski s-a arătat profund dezamăgit de faptul că Israelul, deși are o cunoaștere profundă a capacităților iraniene, nu a ajutat mai mult Ucraina să-și apere spațiul aerian.

„Nu știu ce s-a întâmplat cu statul Israel. Sunt în stare de șoc. Nu înțeleg de ce nu au putut să ne trimită sisteme de apărare aeriană”, a spus Zelenski. Totuși un oficial ucrainean de rang înalt, care a vorbit sub protecția anonimatului având în vedere caracterul sensibil al informaților, a declarat că oficiali israelieni din serviciile de informații le-au furnizat omologilor lor ucraineni informații despre dronele iraniene.

Kievul este îngrijorat după ce forțele ruse au întețit atacurile cu drone iraniene asupra unor obiective din Odesa. Luni, președintele ucrainean s-a întâlnit cu șeful forțelor armate, al serviciilor de informații militare și comandanți militari de vârf pentru a discuta despre planuri de a contracara „noile tipuri de arme” ale Moscovei, a declarat biroul de presă al cancelariei prezidențiale, , potrivit Reuters. Rusia a lansat cel puțin cinci atacuri cu drone de luptă iraniene în ultimele zile, lovind obiective militare în Odessa, a declarat Serhi Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administrației regionale din Odessa.

Soldații ucraineni avertizează că aceste drone reprezintă o amenințare considerabilă pentru trupele ucrainene și pentru civili deopotrivă. Apariția lor pe câmpul de luptă face necesară trimiterea de urgență a unor arme avansate suplimentare Ucrainei, pentru a permite Kievului să susțină câștigurile recente și să recupereze cât mai mult teritoriu înaintea de venirea iernii, spun ei.

Rușii par să fi dat lovitura cu dronele ucrainene – de relativ mici dimensiuni, acestea zboară la altitudine joasă și au capacitatea de a se sustrage radarelor ucrainene. Arehta explică că deși unitatea ei a reușit să le doboare cu ajutorul rachetelor antiaeriene Stinger, au putut face asta doar pe timpul zilei, pentru că SUA nu le-a livrat cu sisteme de vedere pe timp de noapte.

Arehta, care a făcut parte dintr-un grup de soldați ucraineni ce a călătorit recent la Washington, a spus că Ucraina are nevoie de sisteme moderne de apărare aeriană pentru cele de tip C-RAM (Counter rocket, artillery, and mortar) folosite de SUA în Afganistan, dar și de radare avansate, cu acoperire de 360 de grade.

„Trebuie să fiu pe poziție pentru a contracara elicoptere rusești într-o parte, în timp ce dronele iraniene sosesc din partea cealaltă. Este deosebit de dificil să acoperi o zonă atât de mare cu rachetele Stinger și celelalte arme care le pot nimeri”, spune Arehta.

Ea spune că unitatea ei e dotată cu drone Switchblade 300 trimise de SUA, însă acestea sunt sisteme comerciale și nu sunt suficient de puternice pentru a contracara blindate și artilerie, spre deosebire de variantele lor îmbunătățite Switchblade 600, care sunt practic niște rachete „Javelin zburătoare”.

Washingtonul a încheiat un contract de achiziție cu producătorul modelului 600, însă livrarea lor efectivă ar putea dura mai multe luni.

Forțele ucrainene luptă în prezent pe două fronturi principale: încercând să avanseze spre est, în regiunea Donbas, dinspre râul Oskil și în sud, dinspre Herson. După câștigurile semnificative obținute după străpungerea liniilor rusești în regiunea ocupată Harkov, contraofensiva ucraineană a încetinit considerabil, iar în prezent forțele ucrainene încearcă să-și croiască drum în Donbas.

În regiunea Donețk, bătălia este acum mai dificilă, deoarece forțele rusești luptă din tranșee și adăposturi construite cu ani în urmă, a declarat Ivanna Ciobaniuk, un medic care a slujit în apropiere de Harkov, și ea membră a grupului de soldați ucraineni care a mers la Washington săptămâna trecută.

În nord-est, soldații ucraineni sunt nevoiți să se descurce cu autoturisme marca Toyota și alte vehicule civile – care sunt deosebit de vulnerabile la atacurile dronelor – deoarece blindatele pe care le aveau au fost distruse, a dezvăluit Ciobaniuk.

Vechile tancuri din epoca sovietică pe care le operează Kievul au o multitudine de probleme, a spus Arehta. Soldații primesc frecvent mesaje de eroare atunci când folosesc sistemul de ochire și nu există un sistem de protecție împotriva incendiilor, ceea ce îi obligă să folosească un mic extinctor. Tancurile nu se conectează la radiourile furnizate de Occident, așa că Arehta e nevoită să comunice cu ajutorul telefonului mobil. Mai mult, „tancul sovietic nu funcționează deloc” pe timp de iarnă, a spus ea.

Zelenski: Toţi cei care au dezlănţuit acest război criminal vor da socoteală. Rusia trimite „carne de tun” pe front
Kievul are nevoie de tancuri moderne, vehicule de luptă Bradley și Humvee astfel încât forțele ucrainene să aibă capacitatea să avanseze împotriva artileriei rusești grele, au spus soldații.

„Acum este momentul în care avem un avânt”, a declarat Daria Kaleniuk, șefa organizației non-profit ucrainene Centrul de Acțiune Anticorupție. „Continuăm să contraatacăm și să contraatacăm în vehicule Toyota, în mașini civile – este foarte incomod, mai ales dacă dronele iraniene survolează.”

Deși mulți s-au arătat sceptici cu privire la calitatea soldaților convocați în luptă de Putin, Rusia va folosi lunile reci, când luptele încetinesc de obicei, pentru a-i antrena și echipa, au declarat soldații ucraineni.