Dropia a reapărut în România după 30 de ani de la dispariţie. Un cuib cu trei ouă descoperit lângă Salonta

Dropia, pasărea dispărută din România în urmă cu 30 de ani, a reapărut. Trei ouă au fost găsite într-un cuib, în Salonta, de către un viitor veterinar. Localnicii spun că au văzut mai multe dropii pe câmp, menţionează Click.ro.

RomaniaTV.net
19 mai 2020, 15:50

„Pentru noi, poza asta va intra în istorie. Iată primul cuib de dropie care fost consemnat nu doar la Salonta, dar și în întreaga Românie din ultimele decenii. Fotografia ne-a fost trimisă săptămâna trecută de Ioan Matiu jr., student la Medicină Veterinară, care a descoperit cuibul întâmplător, în timpul unor munci agricole. După mai multe decenii de tăcere, acesta este primul cuib de tufiș, care poate fi înregistrat în Sala Mare, chiar și în întreaga Românie. Nu-i aşa? Pentru noi, Asociația Grupul Milvus, această fotografie are o însemnătate istorică. Ea dovedește cuibăritul unei specii considerate cândva dispărute în România și, în același timp, ne arată importanța muncii pe tern, implicarea localnicilor și a administrațiilor locale în conservarea naturii, dar și necesitatea eficientizării programelor de agro-mediu, care să ofere plăți compensatorii atractive pentru fermierii prietenoși cu dropiile”, au scris specialiștii de la Asociația Grupul Milvus, o organizație pentru protecția păsărilor și a naturii.

Dropia este cea mai mare pasăre zburătoare din Europa. Clasificată ca specie vulnerabilă pe plan global, a cunoscut un declin covârșitor în urma fragmentării habitatelor sale de odinioară, stepa eurasiatică.

Până la mijlocul anilor 1950, ea a dispărut din cea mai mare parte a Europei, inclusiv în România, unde, mai ales în urma naționalizării, pajiștile unde trăia au fost arate și transformate în terenuri agricole, menționează Grupul Milvus.

Nu în ultimul rând, la decimarea speciei în România, au contribuit vânătoarea și braconajul.

Masculul de dropie este cea mai masivă pasăre din Europa, putând ajunge până la 18,5 kg. Este pasărea cea mai grea care se poate înălța în zbor.

Femelele sunt mult mai mici, cântărind între 3,5 și 5 kg.

Dropia se hrănește cu vegetație, fasole verde și mazăre, dar și cu insecte sau mici vertebrate. Este o pasăre tăcută, dar în perioada de cuibărire scoate un țipăt ca un lătrat.

Citeşte şi: Andreea Bălan a spus totul despre împăcare cu George Burcea: „Nu-mi caut un nou iubit!”

Foto: Asociatia Grup Milvus