Ducesa de York, judecată în Turcia pentru un documentar cu copii handicapaţi

Ducesa de York este acuzată de "atingere adusă vieţii private a cinci copii" de la orfelinatul pentru copii cu handicap din Saray, de la periferia capitalei turce, unde a efectuat o filmare cu camera ascunsă, în septembrie 2008.

RomaniaTV.net
04 mai 2012, 16:24
Ducesa de York, judecată în Turcia pentru un documentar cu copii handicapaţi

Un tribunal din Ankara a început, vineri, să o judece în contumacie pe Sarah Ferguson, ducesa de York şi fosta soţie a celui de-al doilea fiu al reginei Elizabeth a II-a, Andrew, pentru documentar filmat cu o cameră ascunsă şi care denunţă condiţiile de viaţă din orfelinatele din Turcia.

Actul de acuzare emis în luna ianuarie pe numele lui Sarah Ferguson cere ca ea să fie condamnată la o pedeapsă cu închisoarea pentru fapte penale, cuprinsă între 7 şi 22 de ani şi jumătate, informează agenţia de ştiri Anatolia, ciotată de Mediafax.

Vineri, în deschiderea procesului, avocatul ei, Cansu Sahin, a citit o „cerere de conciliere”, pe care partea civilă trebuie să o analizeze până la audierea următoare, la care, potrivit cerinţelor judecătorului, ducesa de York trebuie să fie prezentă.

Documentarul a fost difuzat pe postul britanic de televiziune ITV1, în noiembrie 2008. Filmul prezintă scene şocante, cu un băieţel cu handicap întins pe jos, pe un culoar, unde s-a târât pentru a se apropia de lumina soarelui, dar şi cu un alt băieţel care este închis într-o cutie din lemn.

Ankara a acuzat-o pe Sarah Ferguson de reavoinţă şi că a vrut să „păteze” reputaţia Turciei. În 2009, un tribunal din Ankara a solicitat extrădarea către Turcia a ducesei, cerând şi ajutorul Marii Britanii pentru judecarea ei în virtutea unui acord bilateral de cooperare în materie de justiţie. Autorităţile de la Londra au refuzat însă solicitarea în 2011. Refuzul britanic a fost motivat prin faptul „că ajutorul solicitat ar fi putut compromite suveranitatea, securitatea, ordinea publică şi alte interese esenţiale ale Marii Britanii”, după cum a explicat acelaşi purtător de cuvânt al ducesei.