Fructele de soc trebuie să fie bine coapte, negre. Dacă par gata de adunat, nu amâna să o faci, deoarece păsările îți vor diminua recolta, fiind foarte atrase de ele.
Fructele de soc nu sunt la fel de populare ca florile de soc, din care pregătim socată delicioasă, ceai cu multiple virtuți curative, le putem integra în prăjituri sau le putem face… pane. Cu toate astea, din fructe de soc iese o dulceață extraordinar de aromată, numai bună de savurat vara, cu un pahar de apă rece alături. Exact ca pe vremea bunicilor noștri, când dulceața sau șerbetul, alături de un pahar mare de apă rece, erau nelipsite de pe mese atunci când venea cineva în vizită.
Iată, în rândurile următoare, cum se prepară delicioasă dulceață din fructe de soc.
Dacă preferi un gust mai puțin dulce și intenționezi să consumi borcanele rapid, poți reduce ușor cantitatea de zahăr. Fructul de soc are oricum un gust foarte acrișor. Astfel, gustul fructului va fi mai pronunțat, iar dulceața mai fluidă.
Chiar dacă rețeta pare ușoară, pregătirea bobițelor necesare este destul de lungă și migăloasă.
Citeste si Dulceață de nuci verzi ca la bunica. Secretele unei rețete care îți va aduce aminte de copilărie
Cu o zi înainte: Mai întâi, clătește rapid ciorchinii sub un jet de apă. Desprinde bobițele cu o furculiță și elimină-le pe cele care nu sunt suficient de coapte (le recunoști după nuanța ușor violetă). La atingere, cele coapte sunt moi. Atenție însă: dacă sunt prea coapte, se usucă.
Cântărește fructele selectate și trece-le printr-o mașină de pasat legume, pentru a îndepărta semințele și a păstra doar sucul și pulpa.
Într-un vas de cupru pentru dulceață (sau, în lipsă, într-o oală mare de inox), pune fructele zdrobite, apoi zahărul. Acoperă amestecul și lasă-l până a doua zi. Această pauză permite zahărului să pătrundă bine în fruct și să favorizeze evaporarea apei în timpul fierberii.
Deși se poate sări peste această etapă de repaus și să se pună direct la fiert amestecul de fructe și zahăr, ea este totuși recomandată, mai ales că socul conține puțină pectină și această pauză ajută la legarea dulceții.
Citeste si Dulceața de usturoi, una dintre cele mai căutate rețete. Ai nevoie doar de 4 ingrediente
În ziua fierberii: Adu conținutul vasului la fierbere, apoi redu focul și lasă să fiarbă la foc mic timp de 45 de minute, amestecând și îndepărtând spuma periodic.
Pune dulceața în borcane cât este încă fierbinte, închide-le și întoarce-le cu capacul în jos pentru a face vid. După ce se răcesc, le poți întoarce la loc și depozita.
Pentru a varia rețeta, poți adăuga mere curățate și tăiate felii subțiri, dar și suc de lămâie.