Duminica FLORIILOR. Cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele

Cu o săptămână înaintea Paștilor, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cum mai este cunoscută în popor. Aceasta este cea mai importantă sărbătoare care vestește Învierea Domnului, aducându-ne aminte de intrarea lui Iisus în Ierusalim. Totodată, în această zi sunt sărbătoriți toți românii care poartă nume de flori.

13 apr. 2014, 05:59
Duminica FLORIILOR. Cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele

Duminica Floriilor este una dintre cele 12 praznice împărăteşti din cursul anului bisericesc. Menţionată, pentru prima dată, în secolul al IV-lea, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, oraşul unde a şi început să fie celebrată, a cuprins, în scurt timp, întreaga lume creştină, fiind celebrată cu mare fast.

Strâns legată de minunea învierii lui Lazăr din Betania, această duminică îi pregăteşte pe credincioşii ortodocşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.

Citeşte şi MESAJE DE FLORII: TRIMITE şi tu URARI, SMS de FLORII 2014

La început, Duminica Floriilor a fost ţinută numai de comunitatea creştină din Ierusalim.

În timpul secolelor al VI-lea şi al VII-lea, sărbătoarea s-a răspândeşte şi în Occident, fiind menţionată de Isidor de Sevilia, în anul 636. Tot în această perioadă, se introduce şi binecuvântarea ramurilor de finic, aduse de credincioşi la biserică.

Începând din seara Duminicii de Florii, intrăm în Săptămâna Patimilor, care va culmina cu Sfânta zi de Joi, când a avut loc Cina cea de taină, şi cu Vinerea Mare, când a fost răstignit Iisus.

De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

Citeşte şi SUPERSTIŢII DE FLORII. De ce nu e bine să te speli pe cap şi cu ce fac fetele FARMECE DE DRAGOSTE

Floriile reprezintă termenul popular al sărbătorii, amintind de o veche serbare romană de la începutul primăverii – „Floralia”. După slujba de dimineaţă de la biserică, ramurile sfinţite şi binecuvântate de salcie sunt aduse acasă şi se ating cu ele copiii, ca să crească mari şi frumoşi. Sunt păstrate la icoane, la porţi, la grinda casei, sunt puse pe morminte sau într-un loc curat.

Mesaje DE FLORII: Cele mai frumoase FELICITARI DE FLORII

Alteori, crenguţele de salcie sfinţite se plantează undeva în grădină. Se spune că ele vindecă animalele bolnave sau aduc o recoltă mai bogată. Cele puse la icoană se păstrează tot anul şi se folosesc ca leac împotriva relelor care ar putea lovi casa şi familia.

Citeşte şi Nume despre care NU ŞTIAI că se sărbătoresc de FLORII