Sfântul Apostol Toma, supranumit ”Geamănul”, este unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos și e prăznuit atât în prima duminica de după Paşti, cât şi pe 6 octombrie.
El este considerat ocrotitorul celor întârziaţi, dar nu al celor ce întârzie din comoditate, ci din dumnezeiasca rânduială. El însuşi a întârziat de două ori, o dată la prima arătare a Domnului ucenicilor, a doua oară la Adormirea Maicii Domnului.
Apostolul Toma este singurul dintre cei 12 apostoli ai lui Hristos care a întârziat la Învierea Acestuia. Ajuns cu întârziere, după ce se petrecuse Învierea, Toma a spus că nu crede că Iisus a înviat până nu Îl vede şi nu-i pipăie urmele rănilor în care i-au fost înfipte cuiele atunci când a fost răstignit pe cruce. A fost rânduiala lui Dumnezeu ca Toma să întârzie, ca prin pipăirea urmelor cuielor din trupul lui Hristos şi a coastei Lui, să se dea o dovadă şi mai hotărâtă despre Învierea Sa.
CIteşte şi DUMINICA TOMII: De ce trebuie să se arunce coji de ouă roşii în ape curgătoare
Toma nu este necredincios în sensul în care refuză să creadă că Mântuitorul a înviat. El nu se îndoieşte de acest lucru. Sfântul Chiril al Alexandriei afirmă că atunci când Toma spune: „Dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, nu voi crede…”, el spune, de fapt: „Nu voi crede că El mai poate fi văzut, de nu voi pune degetul meu în urma cuielor”.
La înmormântarea Sfintei Fecioare Maria, Toma și ceilalți apostoli au fost aduși miraculos, pe nori, la Ierusalim, din locurile unde propovăduiau Evanghelia. Sfântul Apostol Toma a sosit prea târziu, abia după trei zile. La rugămințile lui, ceilalți apostoli au deschis mormântul Sfintei Fecioarei, pentru ca şi el să se poată închina cinstitului Ei trup. În acest fel s-a descoperit că trupul Maicii Născătoare de Dumnezeu nu se mai afla în racla în care fusese așezat. Domnul o luase în Locaşurile Sale cereşti. Astfel, întârzierea Sfântului Toma a descoperit lumii întregi minunata preaslăvire şi înălţare a Maicii lui Dumnezeu cu trupul la ceruri.
Sfântul Apostol Toma este, aşadar, patronul întârziaţilor, dar şi al arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor.
În cartea „Insula numita Patmos”, exploratorul american William Edgar Geil menţionează două minuni atribuite Sfântului Apostol Toma. Prima s-a petrecut în insula Samos, unde se înmulţiseră peste masura viermii din viţa-de-vie. În urma unor procesiuni cu moaştele Sf. Apostol Toma şi cu ale altor sfinţi, viermii au dispărut.
Cealaltă minune face referire la o invazie de lăcuste care a avut loc în Smyrna. Fiind purtate în procesiune moaştele Sfîntului Toma, se spune că lăcustele care produseseră pahube majore în tot ţinutul s-au aruncat în mare.