După ce a blocat transferul de arme către Kiev, Germania anunţă cum va ajuta Ucraina în război: Trimite 5.000 de căşti pentru soldaţi

Ministrul Apărării de la Berlin, Christine Lambrecht, a anunțat că Germania va furniza Ucrainei 5.000 de căști militare.

26 ian. 2022, 15:52
După ce a blocat transferul de arme către Kiev, Germania anunţă cum va ajuta Ucraina în război: Trimite 5.000 de căşti pentru soldaţi

Acest ajutor este un „semnal foarte clar: Vă stăm alături!”, a spus ministrul Apărării din Germania, după o ședință a Comitetului de Apărare, care a avut loc miercuri la Berlin.

Christine Lambrecht a salutat faptul că reîncep discuțiile privind rezolvarea conflictului din Ucraina. „Lucrăm pentru a rezolva acest conflict în mod pașnic”, a spus ea. Totodată, demnitarul a subliniat că au existat linii roșii în aceste discuții care nu au putut fi negociate. „Respectarea dreptului internațional nu poate fi negociată. Integritatea statelor și suveranitatea alianței nu pot fi discutate”, a spus ea, citată de publicaţia Tagesspiegel.

Citeşte şi Cine și cum l-a adus la putere pe Vladimir Putin. Ascensiunea incredibilă a „noului ţar”, de peste 20 de ani de neclintit de la Kremlin

La mijlocul lunii decembrie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Germania că împiedică livrarea de arme defensive Kievului, în plină perioadă de tensiuni cu Moscova. „Germania ne-a împiedicat recent să obţinem încărcături de arme anti-dronă şi sisteme împotriva trăgătorilor de elită în cadrul cooperării cu NATO şi care sunt arme exclusiv defensive”, a declarat Zelenski într-un interviu pentru ziarul italian La Repubblica, pe care preşedinţia l-a publicat integral în ucraineană.

Orice stat democratic care se protejează împotriva unei agresiuni trebuie să aibă dreptul de a achiziţiona acest gen de instrumente defensive. Însă în anumite capitale în continuare domină teama”, a mai spus el.

Citeşte şi Ucraina, lăsată descoperită în faţa unei posibile invazii a Rusiei. Germania blochează furnizarea de arme prin intermediul NATO, către Kiev

Reacția lui Vitali Klitschko la anunțul făcut de Germania

Primarul Kievului Vitali Klitschko, un fost campion de box la categoria grea care a locuit ani de zile în Germania, a catalogat livrarea celor 5.000 de căști ca fiind „o glumă”.

„Comportamentul guvernului german mă lasă fără cuvinte. Ministerul apărării [de la Berlin] aparent nu și-a dat încă seama că ne confruntăm cu forțe rusești perfect echipate care pot începe o nouă invazie a Ucrainei în orice moment”, a declarat el pentru Bild, cel mai popular tabloid german. „Ce fel de sprijin ne va trimite data viitoare Germania? Perne?”, a întrebat acesta retoric.